A japán stílusú tolóajtók napjainkban is hódítanak Európa szerte

A japán stílusú tolóajtók napjainkban is hódítanak Európa szerte

Gondolta volna, hogy a tolóajtókat évezredek óta alkalmazzák az épületek belső terében? Pedig valóban sok ezer éves múltra tekint vissza a tolóajtó, és sokkal praktikusabb megoldást jelent, ha a falakat nem használjuk tárolásra.

A tolóajtók Keleten terjedtek el, az ottani építészeti megoldások miatt

A tolóajtó használata ugyan több ezer évvel ezelőtt került át Kínából Japánba, az eltelt évszázadok alatt azonban jól elkülöníthető stíluskülönbségek alakultak ki a kínai és a japán tolóajtók között.

A japán stílusjegyeket követő tolóajtó egyszerűbb, letisztult, már-már puritán jegyei egyértelműen elütnek a kínai tolóajtókat jellemző színesebb, harsányabb ugyanakkor hagyománytisztelő megjelenéstől.

Korábban olyan lakásberendezési trend dominált, amely a kínai kultúrát és stílust tükrözte. Ennek szerves része volt a meghatározóan színes, lótuszrózsaszín, jade-zöld, kék vagy épp vörös-fekete és arany színekben pompázó motívumokkal díszített ajtó.

Mára azonban, a minimalista stílus terjedésével, már inkább a japán funkcionalitás kerül előtérbe, ha távol-keletei jellegű, európai enteriőrről van szó.

A 21. századi európai minimalista stílus pedig egyértelműen kedveli a távol-keleti lakberendezési irányvonalakat, nem csoda hát, hogy a tolóajtó egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Érdemes tehát körülnézni a minőségi ajtókra specializálódott cégek, például a Szalafa tolóajtó kínálatában, mert egy modern európai lakásban igenis van létjogosultsága a tolóajtóknak.

Japán tolóajtó, egy egzotikus, könnyű és légies megoldás az ideiglenes térelválasztásra

A japán otthonok szellős, egyszerű formavilágú, puritán berendezésű helyiségeit – kerülve a túlzsúfoltságot – gyakran a teljes fal hosszában csak a tolóajtók választották el egymástól, a könnyű egybenyithatóság érdekében.

Ezek a leginkább rizspapírból készült tolóajtókból és/vagy eltolható, bambuszelemekből készült falak alkották a szoba egyik oldalát, amelynek papírral borított ablakpaneljai a bambuszplafonnal összekapcsolódva különítették el az adott teret mindaddig, amíg ki nem sütött a nap és a falakat eltolva egybe nem nyitották az egész lakás helységeit, vagy annak egy részét akár a kinti kerttel.

A japán tolóajtó eredetileg igen alacsony volt, ez biztosította, hogy a vendég mindig udvarias legyen és meghajolva üdvözölje a ház lakóját, mielőtt belép annak személyes terébe. A megújult és európaiasodott, modern designt sugárzó tolóajtók már többnyire európai szabvány ajtó méretűek, de nem ritkák a teljes lakásbelmagasságú változatai sem.

Az egész falas, akár két irányban is könnyedén eltolható tolóajtók és eltolható falak görgői teljesen rejtve vannak egy könnyed, ám stabil futást biztosító, tartós fémötvözet vagy alumínium keretben, aminek köszönhetően tökéletesen megfelelnek funkciójuknak, az ideiglenes vagy épp tartós térelválasztásnak.

Rizspapír betét, kontra üvegezés

Azonban vannak, akik belsőépítészet terén kitartóan ragaszkodnak az autentikusabb forma és stílusvilághoz még akkor is, ha igen sok felesleges fejvakarást okozhat az, hogy eredeti japán, favázas keretű, vékony és sérülékeny rizspapír tolóajtóknak és szobafalaknak igen bajos nekitámaszkodni.

Számukra segítség az, hogy a két mozgó paneles, külön sínen futó, egymást elhúzó tolóajtó “szárnnyal” rendelkező, fényáteresztő rizspapír-betét, szükség esetén osztásonként cserélhető lehet.

Azonban nem csak a távol-keleti enteriőrökbe illik bele harmonikusan egy, a nappali és konyha között elhelyezett bambusz paraván térelválasztó elem, vagy épp a kis, szeparált hálófülke kialakítását segítő japán tolóajtó.

Bármelyik modern európai otthon része lehet egy csendesebb, ideiglenes elvonulást biztosító meditációs, vagy épp dolgozósarkot elkerítő, tolóajtós japán fal. Ez jó választásnak bizonyulhat, hiszen a legkézenfekvőbb megoldás a modern, minimalista lakóterek tervezése során a megbízható helyről vásárolt tolóajtó.

Európában a kényelem és a tartósság okán sokan inkább már a japán tolóajtók „európaibb” bambusz vagy nádszövetes esetleg opálüvegezett, savmart, vagy homokfújt, esetleg festett üveggel ellátott, modernebb stílusú változatát választják.