Egyre népszerűbbek a nagyobb, masszívabb tolóajtók

Egyre népszerűbbek a nagyobb, masszívabb tolóajtók

Évek óta tartó tendencia szerint a hagyományos ajtók helyett az ügyfelek egyre inkább a tolóajtókat keresik, azokból is inkább az erősebb, tekintélyesebb darabokat. Jellemzően, ahogy a népesség növekszik egy településen, úgy fokozódik az igény az új és a felújított lakások iránt valamint ezzel párhuzamosan nő a kereslet a felújításhoz szükséges építőipari alapanyagok és nyílászárók iránt.

Ez az igény hozza tehát magával azt, hogy az ajtók piaca folyamatosan bővül világszerte, és ebből mind nagyobb részesedéssel bírnak a beltéri és kültéri tolóajtók. Egyes előrejelzések szerint a következő években világszerte akár 6%-kal is növekedhet az ajtók iránti kereslet.

Miért annyira népszerűek a tolóajtók?

Tömören fogalmazva mert nagyok és egyszerűek, vagyis egyszerűen nagyszerűek. Az ügyfelek pedig az ilyen ajtókat keresik. A nyílászárók valamint a kifejezetten ajtók gyártására szakosodott iparág ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektet a könnyű használhatóságra és az ajtók mérethatárainak kitolására.

Ez a tendencia még korán sincs hanyatlóban, vagyis jövőben továbbra is az egyre nagyobb és nagyobb méretű ajtók iránt kereslet fogja meghatározni az iparágat. Az ügyfelek ugyanis évről évre méretesebb kül- és beltéri ajtókra vágynak otthonuk dizájnjának kialakításakor.

Ennek egyik legjobb példája a pajta, és istálló ajtók trendjének megjelenése a beltérben. Manapság ugyanis amikor nyugaton egy városi otthont modern, rusztikus vagy épp loft stílusban terveznek megépíteni az ügyfelek, a beltéri ajtók terén határozottan a pajtaajtók valamelyik tolóajtós változatát vizionálják otthonukba. Ugyanez a helyzet áll fenn, ha teljes átépítésről vagy részleges felújításról van szó.

A pajtaajtók belső térben való használatának népszerűsége gyorsan növekszik, mert kiváló térelválasztóként működhetnek két különböző helyiség között vagy akár egy tároló praktikus és stílusos leválasztására is maximálisan megfelelnek.

A pajtaajtó-jellegű tolóajtók által egy mozdulattal egyesíthetőek, vagy választhatóak el egymástól a terek

Ez a növekvő piac több nagy gyártót is arra késztett, hogy új, a modern parasztház stílusát kiszolgáló tolóajtó típusokat tervezzen, új lendületet adva a beltéri ajtógyártásnak. A pajtaajtók ugyanis tökéletesen megfelelnek a nagyobb terekhez kapcsolódó nagyobb ajtók iránti keresletnek.

A könnyen kezelhető, elcsúsztatható, nagy-, mi több hatalmas és masszív térelválasztó tolóajtókra nem lehet nem odafigyelni.

A tolóajtók kitörnek a hagyományos keretekből

Az otthonokból a közösségi terekre is átterjedni látszik a tendencia, ami tovább növeli nem csak a tolóajtók népszerűségét, de a beltéri pajtaajtókkal szemben támasztott méretkorlátbeli elvárásokat is.

Anyagok tekintetében már a modernebb biztonsági üveg valamint üvegszálas, acél, kompozit és alumínium iránt is nőtt a kereslet, ám elmondható, hogy a fogyasztók körében még mindig a tartósabb, könnyen igényre igazítható, minőségi és szépséges faajtók a legkedveltebbek.

Legyen szó tehát akár kültéri akár beltéri tolóajtóról, többnyire annak esztétikája, megjelenése valamint könnyű telepíthetősége az, ami alapján az ügyfelek választanak.

A személyre szabható tolóajtó több építészeti stílusban is működő trend

Bár az ipar egyre inkább az olcsóbb, üvegszálas ajtó felé mozdul el, amely alacsonyabb árkategóriában szolgálhat a komolyabb fa beltéri ajtók megjelenésével, a kereslet azonban ezt az irányt is az egyszerűbb és minimalistább trendek felé tereli, amely így összekötheti, és egyszerre szolgálhatja ki a hagyományos és a kortárs igényeket.

Érdemes körbenézni tehát a Szalafa.hu tolóajtó kínálatában, ahol még vásárlás előtt széles spektrumon, hatalmas „mintakészletből” böngészhetnek a különböző dizájnú ajtók között, valamint ugyanitt láthatják azt, hogy a kiválasztott ajtó stílusa és anyaga, hogyan „viselkedik” a térben.

Ennek a hozzáférésnek köszönhetően formatervezés terén a lakástulajdonosok egyre inkább szeretnek a személyi preferenciáik alapján, otthonról, kényelmesen, maguk dönteni, ez az irány pedig előszobája a fogyasztói egyedi igények megjelenésének az ajtók terén is.