Modern kilincsek
Klasszikus kilincsek
Design kilincsek
Mandelli kilincsek
Üvegajtó vasalatok
Beltéri ajtó pántok

Antibakteriális kilincsek a Maestrótól!

Magyarországon újdonsággal áll elő a Genesis Hungary Kft., a Maestro kilincsek forgalmazója: antibakteriális bevonattal ellátott kilincseket vett fel kínálatába.

Ezek az antibakteriális kilincsek minden ismert baktériumot és vírust elpusztítanak, így kiválóan használhatók kórházakban, orvosi rendelőkben, idősotthonokban, konyhákon illetve nagy forgalmú közintézményekben.

Az egészségügyi intézményekben lévő ajtók (kilincsek, fogantyúk, ajtócímek stb.) igen gyakori használatnak vannak kitéve, ezáltal komoly megtelepedési és terjedési lehetőséget jelentenek a baktériumok számára.
Szerencsére már létezik erre megoldás. A kilincs kifejlesztésében a nanotechnológia legújabb felfedezéseit hívták segítségül.
Az antobakteriális kilincsre egy HC3 nevű bevonatot visznek fel, mely egy innovatív fotokatalizátoros elemet tartalmaz. Ezt az elemet UV-sugárzással aktiválják, ami innentől katalizátorként működik és elpusztítja, majd elemeire bontja az egyszerű organizmusokat (baktériumok, vírusok). A folyamat végeredményeként mindössze víz és szén-dioxid marad hátra, ami jelentős előrelépés a korábbi technológiákhoz képest, melyek bevonatként ezüstion bázist vagy biocidokat* alkalmaztak. A régi technológiával szemben ugyanis a HC3 esetében

(a) nem halmozódnak fel toxikus maradványok,

(b) nem keletkezik táptalaj a baktériumok következő hullámának,

(c) nem csökkentik a bevonat hatékonyságát a maradványok.

A HC3 legfontosabb tulajdonságai

 

  • Gyors és hatékony antibakteriális hatás
  • Az elpusztított baktériumok maradványait is megsemmisíti
  • Öntisztító
  • Láthatatlan, mivel teljesen átlátszó
  • Már több mint 2 éve használják a különböző egészségügyi intézményekben Nyugat-Európában
  • Sem mikrobákat, sem ezüstionokat nem tartalmaz (meghaladott technológiák)
  • Kemény, tartós bevonat a kilincs felületén
  • 10 év garancia

Kilincsek HC3 bevonattal:

A teljes „Pro Objekt 4” kollekciónk beszerezhető HC3 bevonattal. Mi a Maestro Pro Objekt 4 termékcsalád? Ezek az ún. objekt kilincsek rozsdamentes acélból készültek, kifejezetten nagy igénybevételre lettek kialakítva, tehát jól használhatók nagy forgalmú közintézményekben, kórházakban, bevásárlóközpontokban, stb. A gyártó 10 év garanciát biztosít e termékekre.

Ezekre a kilincsekre kerül tehát felvitelre igény esetén a HC3 antibakteriális bevonat. A bevonattal ellátott nagy teherbírású kilincsek fogyasztói ára 17.000 Ft-22.000 Ft + Áfa, modelltől függően.

Az  antibakteriális kilincsekről részletesen:

Miért van szükség antibakteriális kilincsekre?

A kórházi fertőzés, amely kórházi tartózkodás vagy kórházban végrehajtott beavatkozás során léphet fel, sokszor komoly és életveszélyes komplikációt okozhat, hiszen a betegséget okozó baktérium egy legyengült immunrendszerbe jut be. Mindez a kellemetlenségen kívül egy hosszabb kórházi tartózkodással és jelentős többletköltséggel jár együtt.

A holland Állami Egészségügyi és Környezeti Intézet kutatásai szerint a Hollandiában kórházba kerülő betegek 5-10%-a betegedett meg valamilyen kórházi baktérium által, ami körülbelül 100.000 beteget jelent évente. Csak Hollandiában a kórházi fertőzések becsült költsége 400 millió eurót tesz ki évente.

Érthető hát, hogy az egészségügyi intézmények a lehető legjobb higiéniai intézkedéseket igyekeznek megtenni a fertőzések elkerülése végett.

A kézhigiénia csak egy része a megoldásnak, de…

A kéz higiéniája a legfontosabb intézkedés, ami a mikroorganizmusok betegről betegre történő terjedésének esélyét csökkenti. Az ezzel kapcsolatos irányelvek szigorúbb betartása 10-15%-kal csökkenti a kórházi fertőzések számát.

Sajnálatos módon az emberek az egészségügyi intézményekben nincsenek tisztában a kézhigiénia jelentőségével. A betegekkel történő érintkezés kevesebb, mint 20%-ánál tartják be a higiéniai irányelveket. Még az átlagemberek (beleértve az egészségügyi intézmények látogatóit is) kézhigiéniája is hagy kivetnivalót maga után: mintegy 40%-a nem mos kezet mosdóhasználat után.

HC3, egy kiegészítő segítség a megelőzésben

Az egészségügyi intézményekben lévő ajtók (kilincsek, fogantyúk, ajtócímek stb.) igen gyakori használatnak vannak kitéve, ezáltal komoly megtelepedési és terjedési lehetőséget jelentenek a baktériumok számára.

Szerencsére már erre is létezik megoldás. Azok a kilincsek, amelyeket HC3 bevonattal kezeltek, fontos szerepet játszhatnak a fertőzések megelőzésében. A HC3 bevonat bizonyítottan hatásos a félelmetes MRSA** és a Coli baktériumok ellen.

Kémiai szerek (biocidok) vagy ezüstionok használata helyett a HC3 egy innovatív fotokatalizátoros elemet tartalmaz. Ez az elem UV-fény alatt (napfény vagy fénycsöves lámpa) katalizátorként működik és egy természeti jelenséget használva képes az egyszerű organizmusokat (baktériumok, vírusok, szerves maradványok) elpusztítani. A folyamat végeredményeként mindössze víz és szén-dioxid marad hátra. A HC3 bevonat ráadásul lényegesen hatásosabb az ezüstionoknál.

A bevonat kifejlesztésekor természetesen egy maximálisan antibakteriális hatás állt a célkeresztben. Ebben a nanotechnológia legújabb fejlesztései segítették az előállítókat.

És, ami nagyon fontos: a HC3 bevonat nagyon kemény és tartós. Így a HC3-al bevont kilincseket olyan környezetbe ajánljuk, ahol a baktériumok egészségre különösen ártalmas kockázati tényezőként lépnek fel, úgymint kórházak, idős- és gondozóotthonok, orvosi rendelők, szolgáltatóházak, kifőzdék stb.

Influenza vírus

A HC3 összehasonlítva az ezüstionokkal

A HC3 a legmodernebb nanotechnológiát használja fel, hogy a lehető legjobb antibakteriális hatást érje el. A HC3 túlmutat azokon a régi technológiákon, amelyek bevonatként ezüstion bázist alkalmaztak vagy biocidokat (baktérium- és gombaölő anyagok), mint pl. a triclosan***. Lényeges különbség, hogy a HC3 nem csupán a baktériumokat öli meg, hanem a végtermék is teljes mértékben oxidálódik, azaz csak víz és szén-dioxid marad hátra.

A maradványok nélküli megsemmisülés a következőket jelenti:

(a) nem halmozódnak fel toxikus maradványok,

(b) nem ad táptalajt a baktériumok következő hullámának,

(c) nem csökkentik a bevonat hatásosságát a maradványok.

Így nem meglepő, hogy egyre több egészségügyi intézmény utasítja el az ezüstion vagy triclosan alapú kilincseket és dönt a HC3 -al bevont kilincs mellett.

Nem elhanyagolandó „mellékhatása” a HC3 bevonatnak, hogy öntisztító (superhydrophil tulajdonsággal rendelkezik). A HC3 bevonattal kezelt kilincseket nem szükséges mindenféle kémiai szerekkel tiszítani.