Utólag beépíthető ajtó, utólag szerelhető tokok

Az általunk készített toktípusokat mindig az ajtó nyílásnak megfelelő méretre gyártjuk. Nálunk nincs két normál vastagságú falra való tokból összeforgatott, toldozott-foltozott, széles tokkialakítás! Sok forgalmazó csak ígérget, és az előre gyártott, megrendelt méretekből gazdálkodik az építtető kárára. Nekünk nem jelent problémát a  magas ajtónyílás sem, készülhet az ajtó nagy magasságú ajtólappal vagy felülvilágítóval. Bármit, bármiből és bármekkorára elkészítünk,  az ésszerűség határain belül.

Klasszikus ajtó típusoknál akár a széles tokokat is díszíthetjük. (lásd s4-es dió ajtó)

Üvegbeszegező léc típusok

Szellőzőrácsok

Rendelhető különböző színekben: fém, fehér stb., a fa szellőzők kölönböző méretben színben, és az ajtónak megfelelő fa fajtából.

Beépítési és karbantartási útmutató

Utólag beépíthető ajtók beépítési útmutatója:

A Szalafa Kft. által gyártott beltéri ajtók utólag beépíthető ajtótokkal készülnek. Így az ajtók beépítése, a padlóburkolás, a fürdőszobai csempézés, és a padlóburkolati váltó elem beszerzése után, illetve az alapozó festést követően javasolt.

Az ajtókat külön ajtólaponként, tokonként, és utólag szerelhető tok-borításonként szállítjuk.

Az alkatrészek kicsomagolása után, az utólag beépíthető ajtótokot helyezzük a falnyílásba. Ékek segítségével helyezzük a tokot a padló fölé pár milliméterrel, hogy a beltéri ajtó beszerelése után, a tökéletes vízzárás érdekében szilikonnal ki tudjuk húzni. Az utólag beépíthető ajtótokot úgy ékeljük ki, hogy a hosszanti tokszárak függőlegesen, míg a tok vízszintes eleme teljesen vízszintesen álljon. Az utólag szerelhető ajtótok pontos beállításához vízmérték használatát javasoljuk.

Ha a beállítás megtörtént, rögzítsük az utólag beépíthető ajtótokot purhabbal. Hogy a hab ne nyomja be a tokot, a padló vonalában és kb. 1 m magasan az ajtónyílásba tegyünk távtartót.

A purhab megkötése után (melynek kötési idejét a hab használati útmutatójában találjuk), távolítsuk el az ajtótok körül esetlegesen kidagadt purhabot, majd helyezzük fel az utólag szerelhető tokborítást diszperziós ragasztó segítségével. Hogy a tok-borítás pontosan illeszkedjen a tok nútjába, gumikalapáccsal ütögessük végig az utólag beépíthető tok mentén.

Akasszuk fel az ajtószárnyat az utólag beépíthető ajtótokra. Ha szükséges, a gumitömítés alatt található furaton keresztül imbuszkulcs segítségével állíthatunk az ajtópántokon.

A fal és a tokborítás közti hézag festhető akrillal, a padlóburkolat és a tok közötti hézagot szilikonnal húzzuk ki, hogy az utólag beépíthető ajtótok felmosás esetén se kapjon alulról vizet.

A mellékelt rozettás kilincs kicsomagolása után, csavarozzuk fel a kilincs és a kulcslyuk rozettájának fekete talpát az ajtólapra úgy, hogy a kilincs és a kulcs a zártestben van. A talp felhelyezése után pattintsuk fel a rozettákat a talpakra.

Ha az utólag beépíthető ajtókhoz küszöböt is rendeltek, a küszöbök lerakása a beltéri ajtó beállítása után történik.

A küszöböt az utólag beépíthető ajtó tokszárak közé szabva szilikonnal rögzítsük.

Karbantartási és ajtó tisztítási útmutató:

Beltéri ajtóink lakkozott, furnérozott felületűek. Tisztításukhoz a kereskedelemben kapható fabútorápoló szereket javasoljuk. A felületet mindig puha ronggyal töröljük át. Az üveg felületeket vagy üvegajtókat, üvegtisztítóval, vagy vizes ronggyal tisztítsuk.  A vegyszerekkel érdemes óvatosan bánni, kevésbé látható helyen egy próbát végezni. Kerüljük a vegyszerrel való erőteljes dörzsölést, mert az a lakkozott felület felpolírozódásával járhat. Évente egyszer érdemes a zárat ill. a zárnyelvet olajos spray-vel befújni, ezáltal hosszabb élettartam várható, és jóval könnyebben csukódik az ajtó. Az ajtópántokat nem kell sem zsírozni, sem olajozni, teflonnal vannak bevonva, így nem kopnak és nem nyikorognak. Ha az ajtólapot valamilyen okból le kell akasztani a tokról, és huzamosabb ideig így kell tárolni, célszerű a függőleges helyzethez minél közelebb támasztani úgy, hogy az ajtólap felső éle végig hozzásimuljon a falhoz annak érdekében, hogy az ajtó ne görbüljön, és ne csavarodjon!

A beltéri ajtók rendeltetésszerű használata:

A Szalafa típusú utólag szerelhető belső ajtókat zárt, a kültéri környezeti hatásoktól védett helyre javasoljuk.

Beltéri ajtóink családi házak, társasházak, nyaralók, közösségi terek leválasztására alkalmas. Az ajtók megfelelnek a fenti terekbe építhető beltéri nyílászárók hang-, és hőszigetelési előírásainak.

Az ajtók 36 hónapos garanciája a szakszerű beszerelés és a rendeltetésszerű használat esetén érvényes.

A beltéri ajtó beszereléséhez útmutató ad segítséget, vagy cégünktől megrendelhető a helyszíni szerelés, utólagos ajtóbeépítés.

A rendeltetésszerű használaton a beltéri ajtó kilinccsel történő nyitását, csukását értjük, illetve a  karbantartási útmutató szerinti tisztítását.

Nem rendeltetésszerű használatnak számít:

  • ha nem a fenti útmutatónak megfelelően építik be a beltéri ajtót
  • ha nem kilincs használatával nyitják és zárják a beltéri ajtót
  • ha nem zárt térbe építik be a beltéri ajtót, ahol ki van téve az időjárás viszontagságainak
  • ha szélsőségesen magas páratartalmú vagy magas hőmérsékletű /szauna/ helyre építik be a beltéri ajtót
  • ha nem a karbantartási útmutatónak megfelelően tisztítják a beltéri ajtót
  • ha felfeszítik, vagy egyéb módon rongálják a beltéri ajtót.