Üvegek, üvegminták, savazott üvegek:

Beltéri ajtók pácolása:

,Az ajtók előkészítése : a pácolni kívánt beltéri ajtó felületet / tömörfa, furnér / P150-es szemcsefinomságú csiszolóanyaggal szálirányba javasolt megcsiszolni. A cseresznye beltéri ajtót ajánlott P180-as szemcsével csiszolni, a finomabb szemcseméret világosabb színt eredményez. Csiszolás után az ajtó felületét mindig portalanítsuk.

Pácfelhordás az ajtók felületére : A felhordás bükk ajtó, cseresznye ajtó, fenyő ajtó , hárs ajtó, éger ajtó esetén szórással, tölgy esetén szórással és visszatörléses módszerrel készül. Egyes esetekben ettől eltérő módszer is lehetséges pl. mártás, hengeres pácfelhordás, ecsetelés stb. de előtte egyeztetni ajánlott a műszaki kollégákkal. A javasolt felhordási mennyiség 60 – 80 g/m2. A két soron történő pácolás azért ajánlott, mert így elkerülhető az esetleges csíkosodás. Amennyiben különböző effektusok elérése a cél, mint például erős pórusfestés vagy egyenletes összhatás, úgy különböző adalékok illetve oldószerek használata szükséges. Természetesen az adott fafajra jellemző tulajdonságokat minden esetben figyelembe kell venni.

Az ajtók száradása : Pácolás után maximum 2-6 órát pihenni hagyjuk az ajtót, hőmérséklettől, páratartalomtól függően, de egyes esetekben pl. acetonos pácnál ez az idő lényegesen rövidebb.

Beltéri ajtók alaplakkozása : Történhet nitró lakkal, poliuretán lakkal, akryl lakkal, poliészter lakkal, vizes bázisú lakk anyagokkal. Ezt elsősorban az határozza meg, hogy milyen felületet kívánunk elérni, illetve milyen igénybevételnek lesz az adott ajtó felület kitéve / kopás, víz, hő, napfény stb./ Az alapozók kiválasztásánál a másik lényeges szempont a könnyű csiszolhatóság. Termékeink közül ilyen pl. a 150.36 / NC / nitró, a 111.22 / PU /, poliuretán, a 117.50 / Akryl /, 141.29 / PE /, poliészter, a 100.01 / WB /, vizes bázisú alapozók. Ezeket egy vagy két rétegben kell felvinni attól függően, hogy zárt vagy nyitott pólusú felületet kívánunk elérni. A kiválasztott alapozó technikai adatlapja tartalmaz minden szükséges információt a keverési, felhordási mennyiségekről, valamint a száradási idők vonatkozásában.

Az ajtók csiszolása : Történhet kézzel / csiszolószivacs, vászon / vagy géppel / vibrációs csiszoló, kontaktcsiszoló /. Az alaplakk csiszolása nagyban befolyásolja a lakkozás végeredményét, ezért érdemes P280-320-as finomságú csiszolóanyagot használni.

Az ajtók fedőlakkozása : Az ajtó portalanítása után kerül sor a fedőzésre, amely szintén történhet nitró, poliuretán, akryl, poliészter, vagy vizes bázisú anyagokkal. Lényeges szempont a megfelelő fényesség kiválasztása, aminek illenie kell az adott belső ajtó, vagy lakás többi bútorának hangulatához.

Javaslatok :

1. A pácokat felhasználás előtt mindig jól rázzuk fel és keverjük meg, hogy a pigmentek leülepedését megakadályozzuk.

2. A fafajokon belül is különböző színárnyalatok fordulhatnak elő, amik jelentős eltéréseket mutathatnak a pácolás után, ezért minden esetben próbapácolást javaslunk elvégezni. Az eredményt lakkozás után kell ellenőrizni, mert a lakk a színt megváltoztatja, a nitró és Pu lakkok többnyire enyhén sárgítanak.

3. Amennyiben a katalógusban szereplő színárnyalatokon kívül egyéni pácokra van szükség, úgy nagy tapasztalattal rendelkező kollégáink az ön egyedi igényei szerinti pácbeállítást is elvégzik cégünk pécsi telephelyén. Az elkészített szín mintákat igény esetén postázzuk a megrendelő címére.