Mit kell tudni a harmonika- és tolóajtók működéséről?

harmonikaajto-toloajto-mukodese

A toló- és harmonikaajtók kezelését könnyen meg lehet tanulni, ráadásul rendkívül praktikus és egyben dekoratív kiegészítői lehetnek otthonunknak. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül tartósak tudnak lenni, így hosszú távon is megbízhatunk megfelelő működésükben. Nem véletlen tehát, hogy a tolóajtók a legnépszerűbb nyílászárók közé tartoznak, mint például a külső teraszok kialakításánál. Ha többet szeretne megtudni róluk, akkor jó helyen jár: minden szükséges információt meg tud találni a Szalafa weboldalán!

Következő cikkünkben összeszedünk minden olyan alapinformációt, amit érdemes tudni a harmonika- és tolóajtók működéséről!

Miben különbözik a harmonika- és a tolóajtók működése?

A harmonika ajtók működése egy olyan szerkezetből áll, ahol az ajtószárnyak egymásra hajlanak nyitás közben. Innen is ered az elnevezésük, hiszen a gyakorlatban ez szinte ugyanúgy néz ki, mintha valaki egy tangóharmonikán játszana. Nagy előnyük, hogy az ajtónyílás teljes szélességében átjárható, mivel az ajtószárnyak teljes a szélére kerülnek a nyitás alatt. Csupán arra kell figyelnünk a zavartalan működés érdekében, hogy elegendő helyet biztosítsunk az egymásra „hajlított” ajtószárnyak részére.

Ezzel szemben a tolóajtók működése egy síkban mozgó szerkezetből áll, ahol az egyik ajtószárny rögzítve van, a másik pedig előtte mozgatható (tolható). Ebből adódóan a harmonikaajtókkal ellentétben itt az ajtófelületnek mindig csak a fele lesz átjárható. Természetesen a tolóajtók adott méretétől függ, hogy milyen széles lehet ez az átjárható nyílás. A tolóajtók zavartalan működésének érdekében itt arra figyeljünk, hogy az eltolni kívánt ajtószárny súlyával is számoljunk, mivel jelentős súllyal tud rendelkezni egy üveges tolóajtó.

Működés szempontjából harmonika- vagy tolóajtót érdemes választani?

Az egyik fő szempont, amit érdemes végig gondolnunk vásárlás előtt az, hogy átláthatóság szempontjából nyitott vagy zárt állapotban szeretnénk nagyobb felületet az otthonunkban. Működésükből adódóan a harmonikaajtók nyitott állapotban, a tolóajtók pedig zárt állapotban tudnak nagyobb felületet biztosítani.

Amit a harmonika- és tolóajtók működéséről még tudnia kell: nyitási módozatok

További fontos szempont, amit érdemes végig gondolnunk vásárlás előtt, hogy milyen nyitási módozatot szeretnénk választani ezeknél az ajtóknál.

A harmonikaajtók esetében az ajtószárnyak száma nagyrészt megköti, hogy milyen széles felületet szeretnénk nyithatóvá tenni, a választási lehetőségeink között az egyes ajtószárnyak szélességének változtatása is szerepel. Ezzel tudunk változtatni a szárnyak számán. És hogy miért lehet erre szükség? Ilyen eset lehet például az, ha egy önmagában is nyitható szárnyat szeretnénk beépíteni a harmonikaajtó szerkezetébe, ami átlagos egyszárnyú ajtóként tud működni.

A tolóajtók esetében két nyitási módozat közül választhatunk: az egyik a bukó-toló, a másik pedig az emelő toló kivitelezés. A bukó-toló technika esetében az ajtó nyílószárnyát (a síkból való kibuktatás után) egy alsó vezetésű sínpályán tolhatjuk oldalra. Emiatt a legtöbb esetben áthaladáskor egy pár centis küszöböt kell átlépnünk, de olyan megoldást is választhatunk már, hogy a tolóajtók működtetése közben ne álljon fenn a botlásveszély. Ezt egy padlóba süllyesztett sínpályával tudjuk megoldani.

Az emelő-toló kivitelezés esetében pedig alsó helyett felső vezetősínen tudjuk oldalra mozgatni a tolóajtót, miután felemeljük a nyílószárnyat.

Ne lepődjön meg, ha elsőre kissé bonyolultnak hangzanak a felsorolt szempontok. A megfelelő harmonika- vagy tolóajtó választás ugyanúgy fontos részét képzi az otthonunk megtervezésének. Ezért a döntési szempontok mérlegelésénél nyugodtan kérjen segítséget építészétől, de a Szalafa szakértői is szívesen rendelkezésére állnak, ha bármilyen kérdés felmerülne Önben. Keressen minket bátran, és mi segíteni fogunk! Legyen szó megfelelő mindennapi működésről, megbízható minőségről, ránk mindig számíthat beltéri tolóajtó választásnál!