Sötét vagy világos beltéri ajtót érdemes választani?

sotet-vagy-vilagos-belteri-ajto

A beltéri ajtó választást rengeteg tervezés előzi meg: milyen legyen a formája? Milyent típusú ajtót válasszunk? Milyen legyen a színe? Következő cikkünkben ez utóbbihoz fogunk Önnek segítséget nyújtani.

A beltéri ajtók színének kiválasztását sem szabad alábecsülni: otthonunkban minden nap el fogunk haladni mellettük, úgyhogy annál fontosabb végig gondolnunk, hogy milyen színvilágnak örülnénk a legjobban. Ilyen például az a kérdés, hogy sötét vagy világos beltéri ajtót érdemes választani? A jó döntéshez fontos tudnunk, hogy a színválasztásnál milyen szempontokra kell figyelnünk.

Beltéri ajtó színválasztás: az alapok

Az egyik legfontosabb aranyszabály a beltéri ajtó színek kiválasztásánál az, hogy soha ne katalógus vagy weboldalon feltüntetett képek alapján döntsünk.

A képek persze jók arra, hogy meghatározzuk azt az irányt, stílust, ami illeszkedik az otthonunkhoz, de akármilyen jó minőségű egy fénykép, valamilyen mértékben mindig torzítani fog a valóságon. Csakis a tényleges színt bemutató minták képesek arra, hogy láthassuk azt, hogy hogyan mutat egy beltéri ajtófelületen egy szín a valóságban.

Ami még fontos alapszempont beltéri ajtó színválasztásnál: a harmónia. Törekedjünk mindig arra, hogy a lakásunkban megjelenő színek ne üssenek el egymástól. Hangoljuk össze az általunk kiválasztott beltéri ajtó színeket a falakkal, bútorokkal, és nem utolsósorban a padlóburkolattal! Így érhetünk el olyan szemet gyönyörködtető összhangot, aminek hála öröm lesz szétnézni a lakásban.

Beltéri ajtó színek: sötét vagy világos?

Fontos szempont még, hogy a sötét vagy a világos beltéri ajtókat szeretjük-e jobban. Mindegyiknek van előnye és hátránya, de az is számít, hogy hogyan szeretnénk őket igazítani a lakás többi színéhez.

A sötét színeknél arra figyeljünk, hogy optikailag szűkíteni tudják a helységek méretét, és valamivel kényesebb a karbantartásuk a világos színekhez képest. Sajnos sokkal jobban meglátszik rajtuk a por, így gyakrabban kell őket letörölni.

Ugyanakkor, ha tágas helységeknél használunk sötét színeket, akkor cseppet sem kell tartanunk az esetleges optikai hatásoktól, arról nem is beszélve, hogy milyen gyönyörű kontrasztokat tudunk kialakítani velük. Ráadásul nem csak komor érzelmeket lehet társítani a sötét színekhez. Az olyan színek, mint a fekete például kifejezetten elegáns hangulatot tudnak kelteni egy otthonban.

A világos színek remek lehetőséget nyújtanak arra, ha a komoly, fényűző hatás helyett inkább könnyed, vidám benyomásra törekszünk. A világos, illetve meleg színeket sokszor társítják barátságos, pozitív érzelmekhez. Gondoljunk csak bele, hogy milyen jó kedvre tudnak deríteni az első nyári napok, amikor végre kisüt a nap!

A világos beltéri ajtóknál viszont arra kell jobban figyelnünk, hogy bár nem porosodnak olyan könnyen, mint a sötét színű ajtók, a kosz jobban meg fog látszani rajtuk.

Mindig az adott lakástól, és persze saját ízlésünktől függ, hogy mikor érdemes a világos vagy a sötét beltéri ajtókat előnyben részesíteni. A lényeg, hogy olyan otthont alakítsunk ki, amiben minden nap jól tudjuk érezni magunkat!

Kontrasztok kihasználása sötét és világos beltéri ajtókkal

A világos és sötét színek megannyi lehetőséget kínálnak, hogy gyönyörű kontrasztokat alakítsunk ki velük. Faburkolat esetén például remek ötlet, ha színben eltérő megoldásokat alkalmazunk (akár a padlózat, akár a bútorok esetében).

Nem minden esetben érdemes tehát mindenhol azonos anyagot választani. Ilyen eset például, ha egyszínű megoldást alkalmazunk a beltéri ajtónál és a padlónál is. Mivel mindkét felületet másképp szokás kezelni, ezért hosszú távon olyan árnyalatkülönbségek alakulhatnak ki, ami közel sem fogja visszaadni azt a harmóniát, amit eredetileg láthattunk.

Sokat lehetne még írni a beltéri ajtó színválasztásról és a sötét-világos kontrasztokról, de a legjobb, ha megnéz egy pár példát a Szalafa weboldalán. Ha lát olyan színt, ami felkeltette az érdeklődését, akkor mindenképpen nézze meg a mintadarabokat élőben is valamelyik viszonteladónknál!