Beltéri tolóajtó méretek: mit érdemes tudni választás előtt?

belteri-toloajto-meretek

Ha otthonunkban viszonylag kevés hely áll rendelkezésre, akkor érdemes elgondolkoznunk a tolóajtó vásárláson. Szűk folyosóknál különösen hasznosak tudnak lenni, ahol különben a nyíló ajtószárny akadályba ütközne. Helytakarékossági szempontból tehát kifejezetten előnyös választásnak tudnak bizonyulni.

A Szalafa következő cikkében minden szükséges információt megtalálhatunk arról, hogy mit érdemes tudni a beltéri tolóajtó méretekről a végső döntés előtt!

Beltéri tolóajtó méret választás: az alapok

Manapság már rengeteg különböző méretű tolóajtó elérhető, így egyéni igényeinknek megfelelően sokféle megoldás közül válogathatunk. Természetesen ettől függetlenül nem hagyhatjuk figyelmen kívül a lakás sajátosságait: a tolóajtó ideális mérete mindig az adott falnyílás magasságától, szélességétől, és mélységétől is függ.

Ehhez viszont érdemes a különféle beltéri tolóajtó típusokat is ismernünk, ugyanis ettől is függ, hogy milyen méretet érdemes választanunk. Mindegyiknek van előnye és hátránya: a következőkben három fő típust fogunk bemutatni.

Beltéri tolóajtó méret tudnivalók 1 – a fal előtt futó kivitelezés

A fal előtt futó beltéri ajtók egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag minden falnyílásra könnyen felszerelhetőek, ugyanakkor ennél a megoldásnál azzal is kell számolnunk, hogy az ajtó melletti falfelületet szabadon kell hagynunk, mivel minden nyitáskor ide tolódik majd az ajtó.

Az ilyen beltéri tolóajtók mérete a legtöbb esetben 75 és 100 centiméter között mozog, és bár a magasságuk leginkább 2 méter körüli szokott lenni, van mód a szokásostól eltérő megoldásokra is. Ha a helyszín adottságai megkövetelik, akkor akár a 2.5 métert is elérhetik ezek a tolóajtók, úgyhogy méret terén bőven tudunk válogatni.

Érdemes szétnéznie a Szalafa weboldalán: nem is gondolná, hogy milyen széles a választék!

Az ilyen tolóajtó típusoknál arra is kell figyelnünk, hogy sajnos mindenképpen számolnunk kell egy 1-2 centiméteres „működési hézaggal”. Az ajtóvezető profilokkal biztosítható az ajtó lengésmentessége, a teljes lég- és hangszigetelés azonban nem. Ha ezek számunkra elengedhetetlen szempontoknak számítanak, akkor inkább a következő beltéri tolóajtó típust érdemes választania.

Beltéri tolóajtó méret tudnivalók 2 – a falban futó kivitelezés

A falban futó beltéri ajtók építészetileg kicsit bonyolultabb előkészítést igényelhetnek az előző típushoz képest, viszont, ha ezt a megoldást választjuk, akkor a tolóajtó melletti falfelülettel továbbra is számolhatunk, mivel nem a fal előtt fog mozogni az ajtó. Ráadásul mivel az ajtó lapja becsúsztatható a falba, kétszárnyú kivitelezés esetén sokkal hatékonyabb hang- és légszigetelés szempontjából.

Dióhéjban úgy különböztethetnénk meg a falban futó beltéri ajtókat a fal előtt futóktól, hogy bár a beépítésük több munkával jár, cserébe extra előnyökre tehetünk szert.

A Szalafa kínálatában különösen jó minőségű, tartós beltéri tolóajtókat találhat, úgyhogy érdemes szétnéznie a weboldalunkon. A falban futó beltéri ajtók ráadásul különösen elegánsan tudnak mutatni egy lakásban, úgyhogy érdemes megnéznie egy pár példát a galériánkban!

Beltéri tolóajtó méret tudnivalók 3 – a térelválasztó kivitelezés

Otthonoknál kevésbé megszokott megoldás ez a tolóajtó kivitel, irodaházakban viszont gyakran alkalmazzák, ezért is érdemel említést ez a tolóajtó típus a Szalafa cikkében. Az esetek többségében alumínium vasalatokkal készülnek, és akár 3-4 méter belmagasságú falnyílások lefedésére is használhatók.

A beltéri tolóajtóknak számos előnyük van: a helytakarékosság mellett rendkívül dekoratív kivitelezési megoldások közül is választhatunk, hogy ízléses, modern otthont alakítsunk ki.

Ha bármilyen kérdése lenne még a beltéri tolóajtó méretválasztást illetően, akkor bátran lépjen kapcsolatba a Szalafa szakértőivel, és máris tovább haladhat álmainak otthonának a tervezésével!