Gyerekbiztos beltéri ajtók

Gyerekbiztos beltéri ajtók

Nem csak a ház stílusának szükséges megfelelnie egy beltéri ajtónak, hanem a benne lakók életvitelének is, különösképp, ha az ott élők egy vagy több tagja aktív, lótó-futó kisgyermek. Akinek még nincs gyermeke, talán el sem tudja képzelni azt, hogy a gyerek testi épségére nézve akár egy egyszerű beltéri ajtó is mennyi veszélyt rejthet magában.

Most nem csak arra gondolunk, hogy az ajtó véletlen a gyermek kezére csukódhat, ám az ellen is lehet előrelátó ajtóválasztással védekezni. Ahány ember, annyi vásárlói igény. Azonban a családosok jó pár elvárásban egyet értenek: a beltéri ajtó legyen biztonságos, praktikus, zárható és készüljön gyerekbarát, minőségi anyagokból.

Vagyis a változatos forma és színvilág valamint az egyedi, stílusos megjelenés tehát nem minden, mondhatni vajmi kevés jellemző, amennyiben az ajtó nem gyerekbiztos.

Mit jelent a gyerekbiztos beltéri ajtó kivitel a gyakorlatban?

Nyílásmódtól függetlenül elsődleges elvárás egy gyerekbiztos beltéri ajtóval szemben, hogy annak ajtólapja szilánkos törésű, eldolgozatlan, éles szélektől, sarkoktól és felületektől mentes minőségi kivitelezéssel készüljön, amennyiben pedig üvegbetétes kivitelű, biztonsági üveg kerüljön a szerkezetbe.

Ezek olyan alap dolgok, amelyeket akár minden átlagos beltéri ajtóval szemben követelményként állíthatunk. Azonban ma már magától értetődőnek tűnhet az, hogy amennyiben gyerekszoba ajtajáról van szó a természetbarát alapanyagokat valamint a mérgező adalékanyagoktól mentes fedőfestéket és bevonatot is a baba és gyerekbiztonság alapvető elvárásai közé soroljuk.

Gyermekbiztonság szempontjából elvárható még egy beltéri ajtóval szemben a maximális működési biztonság a vasalatok, záró-darabok rögzítésénél, valamint nyílásmódtól függetlenül a stabil, biztos kitámaszthatóság és a csapódásmentes csukódási mód.

Mindezekkel olyan, akár súlyos következményekkel járó balesetek és sérülések kerülhetők el, amelyek az ujjakra való véletlen rácsapás, odacsukás következtében keletkeznek az apró kezecskékben.

A gyerekbiztos beltéri ajtókkal nem történhet meg az, hogy egy kisgyermek véletlen a saját vagy mások ujjára csukja, mert vagy megfelelő kitámasztással rendelkeznek így a gyermek nem tudja önerőből becsukni, vagy biztonságos sebességgel záródik, vagy fal sík előtt futó, keret nélküli tolóajtóval van dolgunk.

Érdemes tehát beszerezni gyermekbiztos beltéri ajtókat a szalafa.hu kínálatából, hogy a gyermekei ilyen téren is biztonságban lehessenek odahaza!

A keret nélküli, felső felfüggesztésű tolóajtók vagy pajtaajtók több szempontból is biztonságosak

Míg a hagyományos ajtók esetén még mindig szinte elvárás a küszöb alkalmazása, tolóajtó esetén elég lehet egy egyszerű, stílusos burkolatváltó alkalmazása, amely nem csak esztétikusabb, de alkalmazásával elkerülhetőek az olyan járulékos balesetek is, mint a küszöbbe rúgás és a gyerekeknél oly gyakori küszöbben való megbotlás.

Ezen felül a természetes fa ajtólap alapanyag, valamint az igény szerint nem toxikus felületkezelő szerek alkalmazása igazán gyerekbaráttá teszik még a rusztikusabb megjelenésű, nehezebb ajtólappal készült pajta ajtókat is.

Működés szempontjából az ilyen tolóajtók könnyen gördülnek, ám a duplasínes rendszerük miatt stabilan nyithatóak. Tok (keret) nélküli szerkezetüknek köszönhetően pedig nem záródhatnak-csapódhatnak rá a kis gyermekujjakra, így minőségi kivitelezés esetén ezek az ajtók maximálisan gyerekbiztosak lehetnek.

A gyerekbiztos ajtó is lehet még biztonságosabb

Azoknak azonban, akik szeretnék kimaxolni a biztonsági óvintézkedéseket még a gyermek érkezés előtt, javasoljuk, hogy beltéri ajtók kiválasztásakor tájékozódjanak azok esetleges tűzállósági fokozatáról, továbbá az ajtó felületének, kilincsének tisztíthatóságáról is.Egy beltéri ajtó felülete kiváltképp, ha az a mosdó vagy épp a vécé nyílászárója, nem árt, ha hosszú ideig karc és sérülésmentes tud maradni akár napi többszöri tisztítás-súrolási igény mellett is. A sérült, feldörzsölt felület ugyanis viszonylag hamar a baktériumok melegágyává nőheti ki magát, amely értelemszerűen a kisgyermekek egészségvédelme szempontjából nem túl előnyös.