Öt ajtószín-trend 2020-ban

Öt ajtószín-trend 2020-ban

Egy-egy szín teljesen megváltoztathatja a helyiség kisugárzását és hangulatát, valamint erőteljes hatással lehet a vizuális érzékelésünkre. Egy jól megválasztott szín által a tér tűnhet sokkal kisebbnek vagy akár lényegesen nagyobbnak is, mint amilyen az valójában.

Hogyan válassza ki a megfelelő színt a beltéri ajtók számára?

Ugyanakkor a minden szempontból tökéletes szín megtalálása nem egyszerű feladat.

A bőség pedig ebben az esetben nem a javunkra dolgozik, mert ugyan a színeknek-, és színárnyalatoknak széles skálája áll rendelkezésre. Nekünk ebből kellene kiválasztani azt az egyet-kettőt, amellyel pont a várt hatás érhetjük majd el.

Épp ezért mindenkinek, aki 2020-ban házfelújítást tervez, érdemes elsődlegesen az adott év belsőépítészetben domináló színárnyalatokból kiindulni és inspirálódni. A legjobban viszont akkor jár, ha a Szalafa.hu modern beltéri ajtó kínálatából választja ki az új ajtajait!

A haditengerészet kék színe, a Naval

Minden évben a nagyobb festékgyárak, mint például a Sherwin-Williams és a Pantone, kiválasztják az év színét, a belsőépítészek pedig később ezeket a színeket alkalmazzák és kombinálják a formatervezés során, hogy változatos, harmonikus és gyönyörű tereket hozzanak létre.

Ebben az évben mindkét társaság bejelentette, hogy az év színe egy olyan merész sötétebb kék árnyalat, amelyet a Sherwin-Williams Navalnak, a Pantone pedig klasszikus kéknek nevez.

A Dulux ugyanakkor nyugtató kékként, vagy kínai porcelán-kékként aposztrofálta az év színét, amely friss és váratlan módon képes bármely belső tér hangulatát megváltoztatni. Ezt az éjszakai égboltra emlékeztető, finom és letisztult színárnyalatot látva nem kétséges, hogy érdemes az új évtized kezdetén belső tereink megjelenésén változtatni.

Ezt a változtatást pedig kezdhetjük akár otthonunk helységeinek egyik legfőbb meghatározó elemeinél, a beltéri ajtóknál.

Egy ilyen időtlen és magabiztos kék színű beltéri ajtó gyönyörűen párosítható a pezsgő színével, amely által kifinomult, harmonikus hatás érhető el. A Naval mind a kisebb kiegészítőkön visszaköszönve, mind belsőépítészeti főelemként megállja a helyét.

Az, hogy árnyalatának mélysége a végtelen éjszakai égboltra emlékeztet, alkalmassá teszi arra is, hogy nyugtató, elmélyülést segítő hatását egy káprázatosan stílusos főfal vagy tolóajtó létrehozására használjuk fel és nem csak a hálószobában.

Az érzelmeket felszínre hozó, stílusos sötét vörös

Ez a szín 2019-ben igen kedvelt volt, de 2020-ban sem lankadt a népszerűsége, ami érthető is, hiszen a gazdag, telt színű vörösek minden évszakban és minden helységben elegánsan mutatnak. Sokan úgy vélik, hogy a sötét vörös egy kifejezetten időszakosnak mondható, leginkább őszi szín.

Mi inkább fogalmaznánk úgy, hogy őszi is. Ez a finom, érett borra hajazó árnyalat ugyanis a maga lélekre ható kifinomultságával és szívekig ható melegségével nem csak díszítő elemként, de nőiesen finom légkört varázsoló, uralkodó színként is felhasználható akár a nyílászárókon is.

Az égetett narancs karakteres sárgája

Egy kicsit érdekesebb szín került fel a listára ebben az évben. Az égetett narancssárga a tavalyi korall után egyik fő színtrendnek számít a 2020-as színek palettáján.

Lehet, hogy az olyan figyelemfelkeltő égetett színek, mint a rozsda vagy a melegebb narancsos árnyalat nem mindenkinek felelnek meg, de arra mind tökéletesen felhasználható, hogy egy kis fiatalos pop-ot vagy épp csöpp divatosan retro hangulatot adjon modern otthona belső kialakításához, hangsúlyozva annak melegségét és stílusosságát.

Aki kedveli ezt a telt, hangsúlyos színtónust, azt tanácsoljuk, hogy a megfelelő arányok mellett, mérsékelten használja. Érdemes például fő fal-, vagy ajtó színként becsempészni.

Az égetett narancshoz hasonlóképpen a mango, idén jól láthatóan egy vihar erejével veszi be a belsőépítészet színterét. Ezek az energikus, merész színek remekül szolgálnak a kiegészítőkként, néha ugyanis a kevesebb is lehet több, egy-két elszórt narancssárga párna, egy-két narancs csík a függönyön és a szoba érezhetően fiatalosabb hangulatúvá és világosabb tónusúvá válik.

A légiesen könnyed, világos rózsaszín

A világos rózsaszín várhatóan rendkívül népszerű lesz ebben az évben, főleg mivel Benjamin Moore bejelentette a szellős rózsaszínt az év színének. Ugyan sokaknak azonnal a babarózsaszín alternatívájaként azonosítják, ezt a színt nem érdemes csupán az óvodákra korlátozni.

Egy könnyed, leheletnyi, friss rózsaszín tónus bármilyen szobát kivilágosíthat, nem csoda, hogy gyakran a fehér és a bézs friss alternatívájaként használják.

A világos rózsaszín harmonikusan kiegészíti a többi színt, és nem csak a hálószobában, de a fürdőben is fantasztikusan működik. A hajnalpír rózsaszíne az elmúlt pár évben is népszerű volt, és 2020-ban még mindig fontos belsőépítészeti árnyalat marad, többek között annak köszönhetően, hogy melegebb (rozé) ékszerszínekkel párosítva modern, elegáns stílusú környezetet teremt.

A faszén füstös szürkéje

A sötét színek kiemelkedő trendnek tűnnek ebben az évben, ami onnan is jól látható, hogy a faszén is bekerül a listába. Ez az elegáns és bensőséges szín jól alkalmazható a ház bármelyik helységében, más, akár fényes szürke árnyalatokkal párosítva, a faszén karakteres tónusával látványos hatás érhető el.

A fentebb említett, mély és hangulatos színek, valamint a grafit, a fekete és a páva, az idei év meghatározó árnyalatai, amelyeket érdemes nem csak a falakon, de akár a nyílászárókon is bátran alkalmazni.Ezek a színek ugyanis egyaránt mind alapjaiban képesek egy helység hangulatát megváltoztatni így lakása gyors és szembetűnő stílusfrissítéshez vagy otthona miliőjének diszkrét, kifinomult megváltoztatásához bármelyik ideális választás lehet.