Kinek mi a fontos, ha új beltéri ajtó vásárlásáról van szó?

Kinek mi a fontos, ha új beltéri ajtó vásárlásáról van szó?

A tökéletes ajtó kiválasztása igen fontos, kiváltképp, ha az otthonunkról van szó. Na de milyen a tökéletes ajtó?

Az, amelyiknek a mérete, színe, stílusa illeszkedik az adott helység stílusához, dizájnjához és nem utolsó sorban a benne lakók életviteléhez, ízlésvilágához is. Nem csoda hát, hogy ajtó vásárlás előtt ezernyi kérdés kavarog az ember fejében.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő, szakmai szempontból is fontos kérdéseket és igyekszünk azokra érdemben válaszolni, hogy megkönnyítsük a döntést és amennyire csak lehet, lerövidítsük a keresgélés folyamatát.

Lefesthetőek-e a beltéri ajtók egy másik színre?

Az, hogy az adott ajtó lefesthető-e, nagyban függ annak anyagától. A legtöbb modern ajtó felülete ugyanis dekorfóliás vagy egyfajta kemény, karcálló kompozit CPL anyagból készül, amit nem lehet tartósan festékkel fedni, a festék az ajtó lap felületéről gyorsan lekopik.

Amennyiben azonban az ajtólap anyaga fa, akkor az a megfelelő előkészítést és fakezelést követően a megfelelő fafestékkel a kívánt színre és árnyalatra festhető.

Melyek a szabványos ajtóméretek Magyarországon?

Sokféle ajtószabvány van forgalomban Magyarországon, amelyek miatt valóban kissé megnehezíthetik vagy zűrössé tehetik a tökéletes ajtó keresését. Érdemes elsődlegesen olyan ajtót választani, ami beleillik a rendelkezésre álló ajtónyílásba, ezzel is elkerülve a nagyobb bontással járó kellemetlenségeket.

Azonban ha az adott falnyílás nem a hagyományos Magyar szabvány szerinti ajtóméretezésnek megfelelő méret (szabvány falnyílás méret a 65x210cm, a 75x210cm, a 90x210cm, a 100x210cm és a 140x210cm), vagy amennyiben nem szabványos méretű és stílusú ajtóra vágyna, akkor akár egyedi méretek szerint is leadhatja megrendelését, hiszen ma már szinte minden típus minden méretben legyártható.

Hogyan kell megmérni, hogy mekkora új beltéri ajtóra van szükség?

Ez talán a leggyakoribb kérdés, ami az új ajtók beszerzése során felmerül, nem csoda, hiszen minden a megfelelő méreten áll vagy bukik így a mérést helyesen kell elvégezni.

A leggyakoribb hiba az, amikor valaki a meglévő ajtót méri meg és ahhoz viszonyítva keres másikat. Ezt ne tegye senki.

Minden mérés során először a meglévő falnyílás méretet kell egy papírra feljegyeznie, valamint az ajtókeret méreteit, annak függvényében, hogy csak ajtólapot szeretne cserélni, vagy tokkal együtt kíván új ajtót vásárolni.

Szükséges-e, hogy a lakásom új beltéri ajtói tűzállóak legyenek?

Elhatározta, hogy kicseréli otthonában a belső ajtókat, de nem tudja, hogy tűzvédelmi ajtókat kell-e beszereltetnie a régi ajtók helyére?

Erre azt a tanácsot tudjuk adni, hogy amennyiben nem indokolja valami a tűzálló, tűzgátló ajtók beszerelését, akkor nem szükséges ilyenekre költenie. Abban az esetben működnek ugyanis a tűzálló ajtók a legjobban, ha eleve tűzválaszfalakba kerülnek beépítésre.

Ekkor az ajtó tűzállóságának el kell érnie minimum a fal tűzállóságának felét, hogy az tökéletes 30 vagy 60 perces (esetleg nem éghető) továbbterjedés szembeni védelmet biztosítson tűz esetén.

Hová érdemes HPL ajtót beszereltetni?

A HPL ajtók, vagyis azok, amelyek extrém magas ellenálló képességgel rendelkeznek általában nem a családi házak helységeinek elválasztására lettek tervezve. A HPL beltéri ajtók a rendelők, kórházak és laboratóriumok beltereinek egymástól való hő, hang, pára, esetleg légmentes elválasztására, lezárására valók.

A családi házak belső terei közül legfeljebb csak a fürdőszoba, a konyha vagy a házzal egybe épített garázs kívánhat különleges feltételeknek (gőz-, pára-, valamint vízálló, esetleg hang és szaggátló) megfelelő ajtókat, azonban ezek olyan kültéri, időjárásálló ajtókat érdemes beszereltetni.

Minden ajtó eleve fogantyúkkal és zsanérokkal van ellátva?

Nem, az ajtókilincsek, fogantyúk, zárak és zsanérok valamint az esetleges beépíthető szellőzőrácsok nem tartoznak a beltéri ajtók alapfelszereltségéhez, azokat külön kell (lehet) kiválasztani és megvásárolni.Ez azért is jó, mert így a megvásárolni kívánt beltéri ajtó még inkább a megálmodott elképzelésekre szabható. Amennyiben egyéb olyan kérdése lenne, amelyre nem találta meg a választ, vegye fel itt a kapcsolatot velünk további információkért. A Szalafa Kft. a beltéri ajtók szakértőjeként mindig az Ön szíves rendelkezésére áll!