Mennyire fontos, hogy minden ajtókilincs passzoljon egymáshoz?

Mennyire fontos, hogy minden ajtókilincs passzoljon egymáshoz?

Az ajtókilincsek egymáshoz valló passzolása jellemzően ritkán kerül szóba, amikor beltéri ajtókat választanak az emberek az otthonukba. Főként akkor kerül napirendre, ha egy régebbi ajtókilincs tönkremegy, vagy valaki az otthona felújítását tervezi, vagy ha egyszerűen csak a belső ajtók korszerűsítésére törekszik.

Ilyenkor viszont joggal tűnődnek azon, vajon az otthonukban lévő összes ajtó kilincsnek egyeznie kell-e, vagy elég, ha egy szobán belül azonosak? Ezt a témát sok lakásfelújító és szakértő megvitatta már az évtizedek során, és egy dolog vált bizonyosság: nincs egységes válasz. Mivel minden otthon különbözik, ezért több tényezőt is fontos figyelembe venni, mielőtt kiválasztaná a szalafa.hu beltéri ajtókínálatából beszerzett ajtókra szánt kilincseket.

A legfontosabb kérdés: kié a lakás életvitelszerűen, azaz ki fogja használni?

Csakúgy, mint a belsőépítészet bármely más kérdése esetében, a kilincsek kiválasztásakor is azt fontos figyelembe venni, hogy nem egy magazin számára választunk egyszeri díszítést!

A kilincseket elsősorban a praktikum alapján fontos kiválasztani (például ne legyen éle, se kilógó kis díszítőelemei, amikbe beleakadhat a ruha, vagy felsértheti a bőrt), de természetesen a személyes preferenciák és stílus legalább ennyire számít!

Általában megfigyelhető, hogy a kis, nem odaillő részletek tudnak hosszútávon zavaróak lenni. Márpedig egy cifrább, barokkosabb ajtókilincs éppen annyira elüt egy minimál-modern beltértől, mint egy krómozott ajtógomb egy klasszikus nagypolgári berendezéstől.

A kilincs kiválasztásakor ezért a legfontosabb a használhatóság és a szoba stílusához való illeszkedés.

Az egységes stílus nem feltétlen jelent teljesen egyforma kilincseket, sőt!

Bármelyik lakásba belépve észrevehetjük, hogy minden szoba különbözik a többitől funkciója és berendezése alapján, és mindegyiknek megvan a saját színsémája és stílusa. Ez azt jelenti, hogy általában egy közös stílusirányt találunk az egész házban.

Más szavakkal: nem valószínű, hogy az egyik szobában 70-es évekbeli szocreál kialakítást, a másikban pedig kora húszas évekből származó parasztház berendezését találjuk. Szinte minden lakásra igaz, hogy általában ugyanazon egy stílus alapján alakítják ki a falak díszítését, a berendezéseket, persze figyelembe véve az adott helyiség szerepét.

Éppen emiatt a megfelelő kilincsek kiválasztásánál nem kötelező, hogy mindegyik azonos legyen (például hiába kedveli valaki a gombkilincset, aligha fog emiatt a mellékhelyiség ajtajára is ilyet szereltetni), viszont az nagyon is számít, hogy ugyanolyan stílussal bírjon mindegyik!

A több emelet többféle stílust is megenged

Kiváltképpen akkor lehetünk megengedőbbek, ha az adott lakásnak egynél több szintje van. Például az emeleti ajtógomboknak nem kell megegyezniük a földszinti kilincsekkel, sőt akár stílusban is eltérhetnek – ha az emeletek eleve különböző stílussal bírnak!

Legyen bátran lazább és válasszon egyfajta kilincset a hálószobához, és a fürdőszobához pedig kissé másfélét! Amíg következetes marad, a lakás harmóniája is megmarad.

Lehetnek eltérőek a kilincsek az ajtó két oldalán? De még mennyire!

Ha többen is élnek úgy egy lakásban, hogy mindenkinek saját szobája van egyedi stílussal, akkor ott jellemzően komoly vita szokott kialakulni a kilincsválasztás terén is.

Erre nyújt megoldást a felemás kilincsválasztás: az egyes szobákon kívülre egyetlen stílus szerinti kilincsek kerülnek, míg az ajtó belső oldalára az adott szoba stílusához illeszkedő kilincs! Az ajtók két oldalának sem kell színben passzolniuk – az a fontos, hogy az adott helyiség színvilágát tükrözzék vissza.

Réz, vas, alumínium vagy króm domináljon kilincsválasztáskor?

Az ajtókilincsek esetében az anyaghasználatot általában a gazdasági lehetőségek és a technológiai rendelkezésre állás határozta meg a múltban: a szegényebb otthonokban, ha volt egyáltalán kilincs, az is fából készült, míg a módosabb családoknál inkább vasból vagy rézből.A háborúkban persze ez azt jelentette, hogy sokszor mind a vas, mind a rézkilincsek beszolgáltatásra kerültek. A huszadik század második felében pedig annyira olcsó lett az alumínium, hogy jellemzően csak olyan kilincseket lehetett kapni. A modern lakberendezés azonban a krómozott fémre, acélra esküszik, a fényessége és letisztultsága miatt.