Ajtócsere vagy ajtójavítás? Előnyök és hátrányok

Ajtócsere vagy ajtójavítás? Előnyök és hátrányok

Javíttassuk meg, vagy inkább cseréljük ki a beltéri ajtót? Ez a kérdés sokkal többször merül fel az egyes lakásokban, mint elsőre gondolnánk.

Noha általában bejárati ajtók tekintetében sokkal körültekintőbbek vagyunk, a minőségi beltéri ajtók épp úgy értékesek, tulajdonságaik pont annyira fontosak, mint zajtól és az elemektől védő masszívabb társaiké.

Javíttatni, vagy cserélni? Ajtók esetében is ez a kérdés

A beltéri ajtók biztosítják a szobák privát jellegét, az otthoni magánszféra kényelmét, meghittségét is részben nekik köszönhetjük. Egy, a mindennapokban gyakran és előszeretettel használt beltéri ajtó és annak szerkezete azonban hajlamos idővel megkopni, elhasználódni, kiváltképp, ha az adott házban vagy lakásban kisgyermekek és/vagy háziállatok is élnek.

Sokak számára tehát gyakran idő előtt eljön az a kérdés, hogy: Javíttassuk meg vagy cseréljük ki a megkopott, netán tönkrement betéri ajtót? Erre a kérdésre nincs jó vagy rossz válasz, hiszen a döntés kizárólagosan személyes preferenciáink kérdése.

A jó hír azonban az, hogy a szalafa.hu klasszikus beltéri ajtó kínálatát böngészve is jól látható, hogy többféle választási lehetősége akad.

Az ajtó nyitószerkezetének cseréje

Időnként a belső ajtónak nincs baja, csak a nyitószerkezet, a kilincs vagy a zár kopik meg, illetőleg romlik el. Ilyenkor szinte értelemszerű, hogy elég csak az elhasználódott vagy épp nem működő részek cseréjét, javíttatását elvégezni, például a szalafa.hu ajtótartozékai által.

Érdemes ezzel egyidejűleg az ajtó egyéb alkatrészeinek állapotát is ellenőriztetni, hogy vannak-e más kopott alkatrészek. Például, ha az egyik csuklópánt kopott, nem árt megvizsgálni a többi is. Ha az ajtófogantyú gomb vagy kilincs már nem működik megfelelően, jó, ha a zárszerkezet többi részét is ellenőrizzük.

Az olcsóbb anyagok sokkal inkább hajlamosak kopásra, ami azt jelenti, hogy gyakrabban kell cserélni őket, ezért jobb, ha minőségi anyagokra cserélteti mindazt, ami elhasználódott.

A beltéri ajtó javíttatása

Amennyiben az ajtó lapja, felülete sérült, elvégezhető könnyen a sérült rész optikai kijavítása akár anélkül is, hogy az ajtót le kellene emelni a helyéről. Amennyiben azonban az ajtóban javíttatható ám mindennapos használat során veszélyes kár keletkezett (pl. az ajtó bármilyen okból kifordult a sarkából), akkor érdemes a lehető leghamarabb elvégezni a javítást.

Ilyenkor előfordulhat, hogy a javítás, javíttatás idejére az ajtót el kell távolítani a pántjairól. Amennyiben az ajtó nagyon rossz állapotban van a javítás nem csak költségesebb lehet, de akár hosszú hetekig el is húzódhat, ez pedig azzal járhat, hogy magánélete és privát szférája sérül.

Így az olyan helyiségekben, mint a fürdőszoba vagy a háló, vagy egy iroda, netán egy albérleti szoba érdemes elgondolkodni a javíttatás helyett inkább a beltéri ajtó gyors cseréjében.

A beltéri ajtó cseréje

Számos oka lehet annak, ha a belső ajtó cseréje mellett döntünk. Értelemszerűen és gondolkodás nélkül a csere mellett dönt mindenki, ha az ajtók régi, kopott és szerkezetileg is sérült, valamint a felújítása sem kifizetődő. Ilyenkor tényleg ideje vásárolni valami újat!

Az új belső ajtókba való befektetés másik jó oka az általános felújítások elvégzése és a környezet értéknövelő átalakítása. Ha új padló készül, új festésre vagy dizájnos tapéta felhelyezésére kerül sor és a berendezések is cserére kerülnek, akkor érdemes az ajtókat is az új belsőépítészeti stílusnak, dizájnnak megfelelő nyílászárókra cserélni.

Azonban egy csecsemő érkezése is lehet épp úgy felforgató hatással az otthoni környezetre, mint egy teljes lakás-átalakítás. A kisbaba biztonságának érdekében a hálószobaajtó cseréje egy bababiztos beltéri ajtóra például elengedhetetlen befektetés.

Kiváltképp, ha a jelenlegi ajtó nem szigetel eléggé, vagyis sem hő sem hangszigetelés szempontjából nem megfelelő. Hiszen a kisbaba fejlődéséhez szükséges a békés és nyugodt alvás, és ugyanez a jog nem vitatható el a szülőktől sem.  

A kiváló minőségű beltéri ajtó a lehető legnagyobb csendet és nyugalmat képes biztosítani mind a gyermek, mind a szülei számára.  

A beltéri ajtó jó minősége lényeges szempont akkor is, ha javíttatja, akkor is, ha cseréli…

…hiszen bár a beltéri ajtókat könnyebb lecserélni, mint például a bejárati ajtót, mégis jobb, ha minél ritkábban kell új ajtókat keresni, megrendelni és felszereltetni, netán javíttatni, ráadásul hosszú távon kifizetődőbb is.

Egy minőségi belső ajtó ugyanis ellenáll az idő próbájának nem csak tartósság-, de akár stílus szempontjából is.Amennyiben például Ön egy egyszerűbb dizájnú, semleges színű beltéri ajtót választ, az hosszú ideig az adott helység dísze lehet még akkor is, ha közben otthona stílusváltáson megy át, vagy egyedi belsőépítészeti terveknek megfelelően átalakításra kerül.