Érdemes-e a beltéri ajtók régi zsanérjait rejtett zsanérokra cserélni?

Érdemes-e a beltéri ajtók régi zsanérjait rejtett zsanérokra cserélni?

Amikor valaki új ajtót választ otthonába vagy cége irodájába, számos tényezőt mérlegel. Még az olyan általános szempontokon túl is, mint a méret, a stílus, a dizájn, az anyag és a szín, akadnak megfontolandó tényezők.

Ilyen például a tok vagy épp az ajtó szerkezete.

Magától értetődik, hogy egy minőségi anyagokból készített beltéri ajtóval hosszú távon időt és pénzt takaríthat meg

Azonban amikor már úgy vélné, hogy mindenre gondolt vagy épp kellően leszűkítette a szóba jöhető lehetőségeket, még mindig akadhatnak olyan egyébként lényeges szempontok, amelyek jelentősen befolyásolhatják nem csak a választott beltéri ajtó, de annak a térnek a megjelenését is, amelyben elhelyezni kívánja az adott nyílászárót.

Teljesen más a megjelenése ugyanis a látszódó vagy netán egyenesen feltűnő sarokpántokkal, zsanérokkal rendelkező beltéri ajtóknak, mint azoknak, amelyek eleve dizájnos és modern rejtett zsanéros szerkezettel készülnek. A rejtett zsanéros ajtószerkezetek ráadásul számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek.

Lássuk hát miért érdemes ezt a lehetőséget is átgondolnia, amikor legközelebb új beltéri ajtót rendel!

Rejtett zsanérokkal optikailag akár el is tüntethető az ajtó

A rejtett sarokpántok használatának egyik fő előnye, hogy kívánság szerint akár teljesen el is rejtheti a beltéri ajtót a kíváncsi szemek elől. Amennyiben tehát azt szeretné, hogy otthona valamely nyílászárója teljesen beleolvadjon a fal síkjába, akkor válasszon rejtett pántos, falcolt beltéri ajtót vagy az adott fal mintájához, dizájnjához tökéletesen illeszkedő tapétaajtót.

Tapétaajtó esetén a legtökéletesebb rejtett hatást természetesen rejtett zsanérok alkalmazásával és az ajtóval azonos szélességű falc alkalmazásával érheti el. Amennyiben pedig tolóajtót választ a szalafa.hu kínálatából, könnyedén áthidalhatja a zsanérok kérdését.

Rejtett zsanéros ajtókkal eltüntethetőek az adott helység falazatának apróbb szépséghibái

Egy-egy helységben a padló, a mennyezet vagy akár az egész fal síkja is lehet néha kissé ferde vagy egyenetlen. A bontás, vakolás, glettelés és újrafestés azonban sokszor megoldhatatlan, mert túl sok sokkal, idegességgel, na meg sittel, törmelékkel és porral járna az újjáépítés.

Amennyiben azonban az eltérés nem olyan látványos, a problémát orvosolhatja egy akár 180 fokban is nyitható, 3D síkban állítható, rejtett sarokpántos ajtóval, amelynél a csuklópántok nem láthatóak, de a fal síkjához állíthatók.

Az adott síkokhoz idomuló rejtett zsanéros ajtó alkalmazása esetén nem feltűnő, ha a fal vagy épp a tok nem tökéletesen merőlegesek a padlóra vagy a mennyezetre. Ezek a zsanérok ráadásul szekrényajtókra és egyéb ajtó nyílászárókra szerelten is használhatók amennyiben természetes és elegáns tökéletességre törekszünk.

A rejtett zsanéros ajtók telepítése, felszerelése és cseréje is könnyebb, mint a hagyományos ajtóké

A szokásos zsanérokkal ellátott hagyományos ajtókkal ellentétben a rejtett sarokpántok sokkal könnyebbé teszik a beltéri ajtók felszerelését. Nincs szükség különleges szerszámos készletre az ajtó felhelyezéséhez, sem speciális eszközökre, ráadásul a telepítés sem tart hosszú órákig.

A hagyományos ajtók akár meg is sérülhetnek, ha kellő szakértelem nélkül vág valaki bele a felszerelésükbe

A rejtett zsanérok telepítése valamint a beltéri ajtók zsanérokra történő felszerelése és beállítása azonban olyan egyszerű, hogy aki érez a dologhoz némi affinitást akár egy csavarhúzóval is belevághat.

Noha a beltéri ajtók megvásárlásánál az olyan tényező, mint az ajtó későbbi eltávolításának módja és lehetősége általában szóba se esik, mégis érdemes átgondolni azt, hogy az ajtólap sérülése vagy épp egy dizájnváltás miatti ajtócsere esetén mennyire könnyű a nyílászáró pántokról történő eltávolítása.

Próbált már meg valaha is egy ruhásszekrényt vagy ágyat áthelyezni egyik helységből a másikba?

Akkor tapasztalhatta, hogy mekkora küzdelem a mozgatott tárggyal átjutni az ajtón, főleg, ha az ajtó teljes kinyitása valamiféleképpen akadályozott. Ilyen esetben általában az ajtó felületének súrlódásos-kopásos sérülését kockáztatja a művelet.

Amennyiben azonban otthonának helységei rejtett zsanéros beltéri ajtókkal rendelkeznek, azok épségét és szépségét könnyen megvédheti az esetleges megrongálódástól, hiszen az „útban levő” nyílászárót zsanérjairól pár egyszerű mozdulattal eltávolíthatja és biztonságba helyezheti.

A minőségi rejtett zsanért és a jól beállított ajtót nem kell sűrűn cserélni

A nem minőségi termék utólag gyakorta drágának bizonyul, ráadásul bosszantó és kellemetlen is, ha újra meg újra cserére szorul. Különösen igaz ez, ha zsanérokról van szó. Lényeges tehát ezt is figyelembe vennie a rejtett zsanéros ajtószerkezet megvásárlása és felszerelése előtt.

A zsanérok felszerelésekor ügyeljen arra, hogy azokon az ajtó mind vízszintesen, mind merőlegesen egyenesen álljon, amennyiben ugyanis a sarkok bármelyike ​​nincs a tokhoz megfelelően beállítva, akkor az nyitáskor fölösleges súrlódással és kopással jár, valamint egyenetlenül nagyobb nyomást gyakorolhat a zsanérra és a tokra.

A jól beállított, minőségi zsanérokon függő ajtó azonban hosszú éveken át otthona, vagy épp irodája dísze lehet.