A tolóajtó számtalan kombinációs lehetőséget teremt a lakásban

A tolóajtó számtalan kombinációs lehetőséget teremt a lakásban

A tolóajtók igazi szerepét elsősorban a kis helységek nagyobbításában találták meg a lakberendezők.

Azonban az újabbnál újabb gyártási technológiáknak köszönhetően az elmúlt évtized során megmutatkozott, hogy mind a tolóajtók felhasználhatósági lehetőségeinek-, mind a vasalatokba helyezhető ajtóbetétek variációs lehetőségeinek tekintetében határ a csillagos ég, vagy a fantáziánk.

Nyilvánvaló praktikumán túl a belsőépítészek a tolóajtók térvilágosító szerepét valamint stílus, anyag és mintázatbeli kombinációinak széles spektrumát is elképzeléseik szolgálatába állították.

Mire jó egy tolóajtó?

Térelválasztóként, vagy akár polchordó „mozgó falként” egy stílusos tolóajtó egyaránt kiváló eszköz a közösségi tér nagyobbítására és személyes tér elszeparálására.
A különböző kishelységek (pl. mosókonyha, lépcsőfeljáró, dolgozósarok, hálófülke) vagy épp beépített szekrények, polcok (pl. média boksz, kabát és egyéb tároló), gardróbszekrények hétköznapi takarására is kiválóan alkalmas. Tehát arra a kérdésre, hogy mire jó egy tolóajtó egyszerű a válasz: bármire!

Nézzen körül a szalafa.hu tolóajtó és harmonika ajtó kínálatában, hogy ihletet kapjon – és rögtön meg is valósíthassa azt.

Egyszerű tolóajtók

A tolóajtók a felmerülő igényeknek megfelelően számtalanfélék lehetnek. Az egyszerű, könnyű szerkezetű és akár házilag is összeszerelhető rendszerektől a nehéz vasalattal rendelkező, összetett, falba építhető rendszerű harmonikaajtós térelválasztó szerkezetekig rengeteg formában, praktikusan alkalmazhatjuk őket otthonunkban.

Az egyszerű tolóajtó vasalatoknál általában egypályás alsó és felső sínnel, csúszkás megvezetésű csapágyazott görgőkkel találkozhatunk. Ez tulajdonképpen szinte megegyezik a hagyományos gardróbszekrények tolóajtórendszerével és összeállításuk többnyire nem igényel különösebb szakemberi segítséget.

Minőségi térelválasztó tolóajtók

A felső görgős térelválasztó megoldások a választott keretprofiluktól függően akár 100-120 kg-os terhelést is elbírnak. A belsőépítészet pedig nem ismer határt a szinkron tolóajtók profilvariációinak terén, parafa, rózsafa, különböző szövettel vagy dekorfóliával bevont ajtólapok, homokfújt biztonsági üveges tolóajtó-megoldásokat egyaránt előszeretettel alkalmaznak terveiken térelválasztóként.

Azonban nem árt azzal számolni, hogy az elegánsabb, 8-10-12 mm vastagságú, teli üveges tolóajtó profilok súlya viszont már vetekedik egy 10-18 mm-es bútorlap-ajtóbetét súlyával.
Ma már azoknak sem kell lemondania a kis helyiségekben is praktikus, térnagyobbító és világosító, 4,5 mm vastagságú biztonsági üveg vagy tükörprofilú biztonsági fóliás tolóajtókról, akiknek könnyű szerkezetes otthona egyébként nem tenné lehetővé a felső függesztésű, minőségi üvegezésű tolóajtórendszerek kivitelezését.

A csempézett, parkettás és laminált lapos lakásburkolatba egyaránt beépíthető, egypályás sínrendszeren futó alsó golyóscsapágy-görgős tolóajtókkal ugyanis a lényegi teherhordás kizárólag az alsó görgőkre esik.

A könnyűszerkezetes épületekben tolóajtó kivitelezésére (a tokszerkezetet a tartóvázba beillesztve, burkolva) a falazatba építhető, sikló ajtós, speciális tokszerkezetek is optimális megoldások. Ezek a falba besikló, falazatba építhető, speciális tokban futó, két oldalra tolható ajtólapok pedig egyaránt stílusos leválasztói lehetnek egy klasszikus dolgozószobának vagy épp egy modern hálónak.

A praktikus harmonikaajtók

A harmonika nyílászárókról talán sokunknak először a régi hagyományos fehér, műanyag profilokból álló, fürdőszoba ajtó juthat eszébe. Azonban a mai modern, látványos és esztétikus beltéri tolóajtó szerkezetek már 18 mm-es vastagságban, 2-4-6 harmonikaajtó lapból is állhatnak és akár vegyes anyagú profilokkal is készülhetnek.

A vegyes profilú, részben üvegezett és dekorfóliás mdf lapok terén pont annyi kombinációs lehetőséggel számolhatunk, mint a beltéri ajtók esetében, azzal a kivétellel, hogy a többszárnyú, egymásra tolható harmonikaajtók szerkezetüktől függően nem csak egy, de kétfelé is nyílhatnak és az egymásra tolt harmonikaajtó szárnyak akár teljesen el is tüntethetőek a falban.