Milyen a beltéri tolóajtók ideális mérete?

Milyen a beltéri tolóajtók ideális mérete?

Az, hogy mekkora tolóajtó ideális az adott térhez, falfelülethez, ma már szinte csak az elképzelésünk függve. Szinte. Természetesen azért a két elválasztandó tér közötti, tolóajtóval lezárni kívánt falnyílás fizikai méretkorlátjától (magasság, szélesség, mélység) még mindig nem tekinthetünk el, amikor végül kivitelezésre kerül a sor.

Az ideális tolóajtó méret így mondhatni leginkább azon a határon billeg pro és kontra valahol, amit mind anyagában mind méretében pénztárcabarát módon el tudnánk képzelni, és meg is valósítható a helyszínen. A méret pedig tolóajtó típusoktól függően változó.

A térelválasztó tolóajtó ideális mérete

A többnyire irodaházakban alkalmazott, akár a teljes, több (3-4) méter belmagasságú falnyílásra is kiterjedő térelválasztó tolóajtók leginkább alumínium vasalatokkal készülnek, amelyeknek 10mm-es átmérőjébe szinte bármilyen anyagból készíthető tolóajtó lap.

Otthonokban az alkalmazása egyelőre még nem megszokott csak a legújabb, kísérletező minimál trendekben valamint a merészebb belsőépítészek álmaiban bukkan fel.

Mi a megfelelő mérete a tolóajtónak, ami befut a falba?

A falban futó kivitelű, esztétikus tolóajtó-konstrukciók előnye, hogy az ajtó lapja vagy lapjai becsúsztathatóak a falba.

Ilyenkor az egy vagy két kinyitott ajtólap szárny (és annak vasalata) a falban egy-egy külön erre a célra kialakított tolóajtó „zsebbe” fut bele, amelyet gipszkarton borítás vagy egy vékony, épített fal takar el, így annak falfelülete a falban futó tolóajtó szerkezettől függetlenül, szabadon hasznosítható.

Kétszárnyú tolóajtó rendszer esetén ennél a típusnál mind egy méretében lényegesen nagyobb ajtónyílás kialakítására, mind annak középrészen történő, nútos záródására is lehetőség van, ami nem csak a tolóajtó porzárási-, de a hangszigetelési képességét is jelentősen megnövelheti.

A Szalafa.hu beltéri tolóajtó kínálatában ezért a legjobb minőségű alapanyagokból készült, tartós kivitelű, a modern igényeket kiszolgáló tolóajtók szerepelnek.

A speciális, karnis rendszer nélküli tokszerkezet illetőleg a plusz gipszkarton vagy épített falfelület miatt némi extra helyigénnyel azonban mindenképpen számolni kell az ajtó kialakításakor, igaz annak végső, maximális méretét már valóban csak a befutásra (zsebkialakításra) rendelkezésre álló falnyílás mérete korlátozhatja.

A tolóajtó ideális mérete, ami a fal előtt gördül

A falvastagságot tekintve kisebb helyigényű, falsík előtt futó, felső felfüggesztésű tolóajtók esetén mind a teljes tolóajtó, mind (karnis takaró nélkül) annak vasalata, felfüggesztése jól látható.

Mind az egy, mind a kétszárnyú tolóajtó esetén a felső sínen futnak az ajtó lapot felfüggesztő „kocsik” vagy egyéb dizájnos kerekek, amelyek az új pajta ajtó trend szerint minél nagyobbak és minél látványosabbak, annál jobb és trendibb.

Ennél a fal előtt futó tolóajtó típusnál a padlóra lent egy ajtó-vezető profil kerül, ami ugyan biztosítja a tolóajtó lengés mentességét ám a működési hézag így is kb. 1,5-2 cm, tehát ezt az ajtótípust abban az esetben válasszuk csak, ha nem elsődleges szempont a hang- és légszigetelés.

A tolóajtó ebben a nem légmentesen zárt állapotában általában egy sima átjáró tokra takar rá, ezért még utólagos beszerelés esetén is különösebb bontási munkálat nélkül kialakítható a hagyományos falnyílásokon.

Mire figyeljünk a kész fal előtt futó tolóajtónál?

A kész fal előtt futó tolóajtó szerkezet mérete jobb vagy bal szárnyas kivitelezésnél 75-100 cm, a magassága pedig általában 200-205 cm, amelytől egyedi helyadottságok és kívánalmak alapján el lehet térni, így akár a 240-250 cm-t is elérheti.

A kétszárnyú tolóajtók méretkorlátait többnyire a gyári vasalatok és az előre gyártott ajtólapok fix méretei határozzák meg, azonban nem gyári méretezés alapján, egyedileg gyártott elemekből az ésszerű fizikai korlátok figyelembe vételével, szinte bármilyen méretű tolóajtó kivitelezhető.
Kérdés persze, hogy a maximalizált méret-e a lényeg, vagy az ideális, szabvány mérethatárokig nyújtózó funkcionalitás?