7 ötlet tolóajtók használatára kis lakásokban

harmonikaajto-toloajto-mukodese

Ma a tolóajtók népszerűbbek, mint valaha, és ez arra készteti az építészeket és kivitelezőket, hogy egyre inkább észben tartsák a használatukat a lakások tervezése során.

A tolóajtók ugyanis nem csak jobb helykihasználást tesznek lehetővé, hanem kialakításuk révén növelik a tér általános vizuális hatását: ha nem „lóg bele a képbe” az ajtószárny, nagyobbnak tűnik a szoba egésze.

A technológia fejlődésének köszönhetően a tolóajtó-keretek egyre nagyobb terhelést bírnak ki, ami a tolóajtók szélesebb kínálatának kialakításához vezetett. Érthető, hiszen így akár már a díszesebb, nehezebb ajtólapok is szóba jöhetnek.

Ha a praktikum és újdonság mellett még fontosabb a helykihasználás, akkor fontolja meg, hogy a hagyományos ajtókat tolóajtókra cseréli le.

Ehhez adunk most hét ötletet.

1. A térhasználat növelése tolóajtóval

Olyan speciális használatú helyiségek esetében, mint amilyen a konyha is, a tolóajtók lehetnek a tökéletes választás. A konyhai tolóajtó segítségével könnyedén, akár a füst és a szagok majdnem teljes kizárásával választhatja el a lakás többi részétől.

Ráadásként még több helye lesz a konyhában, vagy annak előterében, köszönhetően annak, hogy az ajtószárnya oldalra csúszik el. Hobbiszakácsoknak és a pirítósról rendszeresen megfeledkezőknek ideális választás!

2. A tolóajtó, mint helyi térelválasztó

A tolóajtó egyik elsődleges funkciója, akár a hagyományos ajtóknak, a térelválasztás. Az időszakosan leválasztandó tér természetétől függően választhatja a teljesen átlátszatlan ajtókat, vagy a részben transzparens ajtókat.

A részleges átlátszóság olyan esetekben fontos, ha szükséges, hogy fény jusson a másik helyiségbe is. Ezt a megoldást kis alapterületű iroda-lakásokhoz, vagy otthon-munkahelyekhez ajánljuk, amikor időről időre szükség van egy privát helyiségre.

3. Ha fontos a látszat: rejtett tolóajtók

A tolóajtók egyik hátránya lehet, ha elüt a kialakítása a szoba többi részétől – például egy klasszikus, stukkós-barokkos polgári lakás esetében. Ekkor a megfelelő gipszkartonozás és tapétázás segítségével tökéletesen el is lehet rejteni a tolóajtót.

A tolóajtók, ha a környezetüket kiegészítő anyaggal borítják (például azonos selyemtapétával, vagy színmintával) képesek növelni a tér átfogó vizuális vonzerejét.

4. Térnyerés tolóajtós gardróbbal

A gardrób ideális választás mindazoknak, akik másként nehezen tudják megoldani az intim szférát az öltözködéshez, vagy nincs elég tér a plusz ruhás- és cipős szekrények számára.

A gardróbbal viszont rögtön mindkettő megvalósul: lesz egy szeparálható intim tér, és nyerünk plusz két falat.

A tolóajtó ebben az esetben szintén a legjobb választás, mert könnyedén elvezethető a gardrób falába, és még véletlenül se vágjuk vele orrba a szobában tartózkodókat a gardróbból kilépés során.

5. Összecsukható tolóajtók, ha tényleg minden centi számít

Az összecsukható tolóajtók mechanizmusát úgy tervezték, hogy minimális helyet foglaljon el, de legalábbis sokkal kevesebbet, mint egy normál tolóajtó.

Az összecsukható tolóajtók esetén az ajtó lemezei egymásba hajtódnak, ezáltal drasztikusan növelve a rendelkezésre álló helyet. Ideális választás garzonok, vagy lakás-rendelők esetében.

Ha pedig kedvet kapott ahhoz, hogy egy-két hagyományos ajtaját lecserélje, vagy gardróbot szeretne kialakítani, nézzen körbe a szalafa.hu tolóajtó kínálatában!

6. Modern lakásba fém keretes tolóajtó, félig áttetsző üveggel

A tolóajtók amellett, hogy egyre trendibbnek számítanak, megfelelő kialakítás esetén tökéletesen harmonikus elemei lesznek a modern designer lakásoknak.

Például széles alumínium keret biztosítja a szükséges stabilitást és szigetelést, míg a félig átlátszó üveg lehetővé teszi, hogy a fény viszonylag szabadon terjedjen a térben úgy, hogy közben a privát szférát is biztosítja.

7. Tolóajtó a fürdőszobához

A fürdőszoba ajtaját tolóajtóra cserélni egészen praktikus választás lehet. A fürdőszobák általában kis terek, ilyen esetben a tolóajtók kiváló helykihasználást biztosítanak.

Ráadásul a tolóajtóval könnyedén megoldható az is, ami a hagyományos ajtóknál mindig nehézkes: a maximális privát tér biztosítása szellőzéssel. Ha a tolóajtót résnyire nyitva hagyjuk, szabadon áramolhat a levegő, nem fog párában úszni a fürdőszoba.

Tolóajtóval nincs többé kilincs-kikötés vagy ajtó-kipeckelés ahhoz, hogy nyugodtan fürdőzhessen, mégse váljon közben gőzkabinná a fürdőszoba!