Beltéri faajtóit már a kedvenc színárnyalatában, minimál designnal is megkaphatja!

Minimál, modern beltéri ajtó

A beltéri faajtók olyan kontrasztot adhatnak egy lakásnak, amely tökéletesen kiemelheti vagy megerősítheti az otthona hangulatát.

Van, hogy a sötétebb, van, hogy a világosabb színek az uralkodó lakástrendek, de amennyiben mód adódik a választásra, akkor mindig személyes tetszés alapján válasszunk mind bútort, mind faajtókat, a minimál beltéri faajtó kínálatából.

A végleges dizájnnak pedig szerves elemei a falak és a minimál, modern nyílászárók. A lakás így végül követhet egyöntetűen klasszikus-, vagy épp modern vonalakat, de lehet összhatásában akár eklektikus is, határozott stílus és árnyalatváltásokkal.

A stílusok vegyítése pedig épp olyan meghökkentő ám látványos eredménnyel kecsegtet, mint a beltéri ajtók felületén történő anyag és marás váltások, vagy épp az erőteljes kontrasztok az ajtótokok és az ajtólapok tekintetében.

Pácolással kihangsúlyozható otthona stílusa

A pácolni kívánt minimál, modern beltéri ajtó felülete megfelelően alapos csiszolás és portalanítás után faanyagtól függően a kívánt színre pácolható, a különböző árnyalatokra történő pácolással pedig kiválóan hangsúlyozható egy otthon stílusa.

Az egymással szögletesen eltérő, erőteljesebb pác-árnyalatokkal ily módon erősíthető a robosztus klasszikus és a modern trendeket követő vonal, az egymással harmonizáló, lágyabb árnyalatokkal és selymes lakkfényekkel kiemelhető a naturisztikus, minimál stílus, amelyet minden ízlést kielégítő választékban talál meg a szalafa.hu beltéri ajtó kínálatában.

Az ajtólapoknak nem csak a színe, de a mintázata is lehet elismerő tekinteteket vonzó látvány-elem

Az adott fafajtára jellemző tulajdonságok egyike az erezete, vagyis az, hogy milyen mintázatot ad majd az abból a fából származó faanyag.

Egy sugármetszéssel készült faanyag így lehet erőteljesebb, vagy épp halvány csíkozású. Ezt a mintázatot az adja, hogy a fa évgyűrűi keresztben vannak elvágva. A húrmetszetű faanyagokból pedig akár széles sötétebb-világosabb sávokból álló, gyönyörű, szimmetriás mintázatú furnérok, és ajtólapok is készülhetnek.

A beltéri ajtólapok pácolása során fafajtától függően a legkülönbözőbb árnyalatok érhetők el

Jellegzetes, erőteljesen sávozott, szép erezete van a diónak és a hársnak, azonban míg a dió sötétebb, addig a hárs világos és ennek köszönhetően sokkal több árnyalat-változatot adhat pácolás során. Olyan világosabb fa alapszín esetén, mint amivel a juhar, kőris, fenyő, nyír, hárs rendelkezik tehát a végső árnyalatok tekintetében nagyobb a variációs lehetőség.

Közepes, de jellegzetes faárnyalatokkal rendelkezik többek között a gőzölt bükk, amely enyhén rózsaszínes ugyanakkor nincs határozott, vonalas-kontúros erezete és a cseresznyefa, amely alapból ó-arany, sárgás színben pompázik így az ilyen faanyagokból készült beltéri ajtók esetén akár pác nélkül, selymes lakkal is csodás eredményt kaphatunk.

A sötétebb árnyalatú faalapanyagok, a tölgy, a dió vagy épp a mahagóni kevésbé széles spektrumon színezhetőek, illetőleg ezek esetében inkább csak árnyalatában lehet sötétíteni a kezelni kívánt felületet, ám ennek ellenére mégis sokan ragaszkodnak hozzájuk jellegzetes, sávos-csíkos erezetük miatt.

Lakkozással a megfelelő fényért és a tökéletes összhatásért

A pácolt felületeket kedvünk szerint lakkozhatjuk, vagyis igény szerinti fényességűvé tehetjük a sima pácolt felületeket lakk mattal, selyemfényű vagy fényes lakkal, hogy beltéri ajtónk illeszkedjen majd a lakás hangulatához, valamint a többi, esetlegesen fa bútorának stílusához is.

Azok számára, akik mégis a sötét árnyalatú és erőteljes erezet-mintájú faanyagokból készült beltéri faajtókban gondolkodnának jó hír, hogy ugyan világosabbat nem, de az eredetitől eltérő enyhén színezett (rózsaszínesebb, sárgásabb, bordóbb, lilább, szürkébb stb.) végeredményt elérhetjük akár áttetsző lakkpáccal (színezett lakkal) is.

A lakkpácolt felületekkel szemben azonban lakkozás-variációk terén előnyben vannak a nem lakkpácolt fafelületek. Amennyiben viszont csak a szín a lényeg, a természetes alapszínektől elütő, extrém ajtólap-színeket is elérhetünk teljes fedést biztosító színezett lakkal.

A modern fa nyílászárók alkalmazása a műanyagokhoz képest lényegesen környezettudatosabb megoldás, ugyanis a fa újrahasznosítható, melynek során pozdorja, préselt, lemezelt fa (farost lemez) készíthető belőlük. Ráadásul a nyílászárók gyártásának környezetterhelése is lényegesen alacsonyabb, mint műanyagból készült társaiké.