A beltéri ajtók karbantartása

A beltéri ajtók karbantartása

A belső és a külső ajtókat az egész nap során folyamatosan használják, és mint minden használati tárgy, idővel jelentkeznek a kopás jelei.

Azok számára, akiknek fontos, hogy az ajtóik sokáig tartsanak, vagy érthető módon kényesek arra, hogy tökéletesen működjenek, a nyílászárók karbantartása elengedhetetlen feladat.

Szeretne jól karbantartott ajtókat, amelyek mindig úgy néznek ki, mintha most hozták volna őket az asztalosműhelyből?

Ön is érzékeny arra, hogy akár az otthona, akár a munkahelye barátságosan nézzen ki, olyan benyomást kelten, mint ahol jó lenni? Önt is zavarják a kopott, nyikorgó, netalán megvetemedett ajtók, amelyek elhanyagoltnak tűnnek és elrontják az ingatlan összképét?

Az ajtók, akárcsak maga a ház, olyan befektetésnek számítanak, amelyeket megfelelően kell karbantartani, hogy a legtovább maradjanak épségben. Számos karbantartási és ápolási megoldás létezik a nyílászárók esetében, cikkünk pedig abban nyújt segítséget, hogy olyan tippeket kapjon, amelyeket esetleg nem ismert eddig.

Alapvető tennivalók a beltéri ajtók esetében

Függetlenül attól, hogy új életet szeretne lehelni régebbi ajtókba, vagy az új nyílászárói élettartamát szeretné megnövelni, következzen most néhány tanács, hogyan tarthatja a leghatékonyabban karban az ajtóit.

Beltéri ajtók tisztítása

A belső ajtók tisztítása csak néhány percet vesz igénybe, tehát ez nem olyan időigényes feladat, amelytől tartania kéne. Mivel beltéri ajtókról van szó, nincs olyan, hogy megfelelő vagy rossz időjárás az ajtó megtisztításához.

Heti rendszerességgel érdemes ellenőrzi, hogy felgyűlt-e por vagy más szennyeződés az ajtó felületén. Ha már megjelent a por, akkor eljött a portalanítás ideje! Egy száraz, finom anyagú ronggyal törölje végig, és ha a beltéri ajtó lakkozott, vagy kezelt fából készült, akkor bútorápoló anyaggal is áttörölheti utána.

A mikroszálas anyagok is hatásosak

Sokan külön erre a célra rendszeresített mikroszálas anyagot használnak, hogy eltávolítsák a felületi szennyeződéseket a beltéri ajtók felületéről.

Ha viszont komolyabb szennyeződést tapasztal, akkor enyhén nedves, szappanos vizes ronggyal távolítsa el az ajtó felületéről, majd puha törülközővel szárítsa meg, vagy szükség esetén használjon papírtörülközőt. Ez utána mindenképpen kezelje le bútorápoló szerrel az ajtó felületét!

Új ajtó esetén előbb ellenőrizze a tisztítószer hatását

Amennyiben még nem ismeri az adott beltéri ajtót, akkor attól függően, hogy milyen típusú felülettel rendelkezik az új nyílászáró, először ellenőrizze az ajtó egy kis részén a használni kívánt szert, mielőtt megtisztítja az ajtó többi részét.

Ez biztosítja, hogy amilyen vegyszert használni szeretne, nem lesz negatív hatással és problémákat nem okozhat. Amennyiben pedig a szalafa.hu beltéri ajtói közül választ, biztos lehet benne, hogy évtizedekig legfeljebb portalanítani kell azokat!

Régebbi beltéri ajtó tisztítása és ápolása

Ha egy régebbi ajtóba szeretne új életet lehelni, anélkül, hogy asztaloshoz küldetné, akkor számos megoldás áll a rendelkezésére.

A fentebb már részletezett portalanítást és szennyeződés-eltávolítást követően szárítsa meg az ajtó felületét, és használjon a fa fajtájának megfelelő méhviaszos ápolószert, illetve olyan olajat, amit kifejezetten faápolásra találtak ki.

A méhviasz kerüljön fel legutoljára, mert egy nagyon vékony viaszos réteg képez, ami lepergeti a folyadékot és más szennyeződéseket.

A zsanérok és a zár ellenőrzése

Rendszeresen érdemes ellenőrizni az ajtó zárját és a zsanérokat annak érdekében, hogy az ajtó megfelelően nyílik-csukódik-e, és így nem merül fel olyan probléma, amely kárt okozhat a nyílászáróban, vagy akadályozhatja annak rendeltetésszerű működését.

A zsanérokat illetően könnyű ellenőrizni, hogy minden rendben van-e, elég ránézni, hogy látszódjon, deformálódott-e valamelyik, illetve a könnyű, erőlködés nélküli ajtószárny mozgatás is azt mutatja, minden rendben van.

Ha nyikorogni kezdene vagy szorulna az ajtószárny, akkor érdemes erre a célra rendszeresített olajjal, vagy kenőzsírral enyhén lekezelni a zsanérokat, vagy régebbi ajtó esetén akár az ajtószárnyat is leemelheti, hogy a zsanérokat belül is megkenhesse.