A lakások átgondolt belsőépítészeti tervezése javítja az életminőséget

A lakások átgondolt belsőépítészeti tervezése javítja az életminőséget

Míg egyes emberek környezete kifejezetten gazdag a különböző ingerekben, addig mások inkább olyan térben érzik jól magukat, amely egyszerű, letisztult stílusával első pillantásra talán üresnek tűnhet.

Ám az üresség valójában a jól megkonstruált funkcionalitásával képes testre és lélekre egyaránt megnyugtatóan hatni.

Elgondolkodott már azon, hogy miért vannak ingatlanának, otthonának egyes helyei olyan nagy hatással Önre?

A válasz mondhatni nyilvánvaló.

Az a tér ugyanis, amelyet napról-napra formál, és amelyet úgy alakít napról-napra, hogy az a tér az Ön számára a lehető legfunkcionálisabb, legkényelmesebb és legkellemesebb legyen, idővel magától értetődően válik otthonossá és kezd saját kis szigeteként funkcionálni az élet nagy tengerében.

Amennyiben pedig Ön jól érzi magát azon a helyen, az nem csak, hogy segít Önnek megküzdeni a mindennapi stresszel, de akár már rövidtávon is képes javítani az általános hangulatán és életminőségén.

Ez a fajta környezet azonban akár tudatosan is megtervezhető. Az alábbiakban olyan megoldásokat mutatunk be, amelyekkel könnyen, gyorsan, tervezetten alakíthatja át jelenlegi környezetét, álomotthonná.

A növények, mint életminőség-javítók

A szobanövények szinte minden belsőépítészeti terven és trendben szerepelnek, néhol külön belső kertként, néhol összekötő elemként a külső természetes és belső, épített tér között. Azt, hogy éppen milyen típusú növényekkel dolgozik egy-egy trend, természetesen változó.

A fáktól a pozsgásnövényekig bármilyen formában megjelenhetnek a növények a belső terekben, de bármelyiket is válasszuk, az pozitív hatással lesz az ott élők életminőségére. A szalafa.hu kínálatában kapható modern beltéri ajtók között garantáltan megtalálja azt, ami leginkább illik az Ön ízléséhez!

Milyen haszonnal bírnak a növények egy lakásban?

A növények ugyanis:

  • újrahasznosítják a szén-dioxidot, és oxigént szabadítanak fel, amely mindig friss, egészséges levegőt biztosít otthonunkban.
  • növelik a páratartalmat, egyúttal csökkentik a bőr és a nyálkahártya szárazságát, ami enyhíti a megfázás a száraz köhögést és torokfájás tüneteit.
  • a mérgező gázok (mint például a szén-monoxid és a formaldehidek) mennyiségét csökkentik a levegőben.
  • biztosítják a kapcsolatot a külső környezettel akkor is, ha a szabadban tartózkodás nem kivitelezhető, különösen a hideg és rossz időjárású téli hónapokban, ezáltal javítják a közérzetet és a hangulatot.
  • Tudományosan is bizonyított, hogy a növények jelenléte javítja a koncentrációs képességet, csökkenti a szorongást és elősegíti a jó közérzet fenntartását.

A fény, mint hangulatjavító elem

Az olyan általános szükségletek, mint a bőséges természetes fény, a friss levegő, az üde zöld növények, a kellemes hőmérséklet és a saját, esetlegesen akár szeparált tér, mind-mind képesek javítani az Ön általános közérzetén és alaphangulatán.

A természetes fény bejutására és fenntartására így nem csak otthonában, de irodájában is érdemes megfelelő figyelmet fordítania.

Ennek egyik hatékony módja az, ha a természetes fénybőséges bejutását és terjedését akadályozó ajtókat olyan nyílászárókra cseréli, amelyek fényáteresztő üvegbetéttel rendelkeznek, vagy akár szinte teljes egészében üvegből készülnek.

Üvegprofilú beltéri ajtókkal ugyanis a lehető legtöbb fény juthat be otthonának helységeibe és irodaépületének belső tereibe.

Színek, mint terápiás eszközök

Mindenkinek vannak olyan kedvenc színei és árnyalatai, amelyek függetlenek az aktuális divattól és trendektől. Egy otthon színeinek megtervezésekor ezekhez érdemes először nyúlni majd olyan színt vagy színeket mellé helyezni, amelyek harmonikusan illeszkednek hozzá.

Azonban, mielőtt mindent lefestene a kedvenc gyerekkori színére, vagy kidobná nappalijának teljes berendezését, gondoljon arra, hogy sokkal könnyebb és kevésbé költséges megváltoztatni a falak színét, vagy modernebb stílusú beltéri ajtókat választania például egy teljesen új szekrénysor és ülőgarnitúra vásárlása helyett.

A cél természetesen egy koherens egység, amelyben Ön kellemesen érzi magát. Általában a sötétebb árnyalatú fal és beltéri ajtó színeket a tér nagyításához használják, ugyanakkor ezek a színek kifinomultságot és gazdagságot is sugároznak.

Az élénkebb, frissebb színek árnyalatai pedig fiatalos energiát, életteliséget és játékosságot képesek csempészni egy helység alaphangulatába.

A természetes, natúr és semleges, krémes színek lágysága pedig kiválóan felhasználható a nyugtató és pihentető terek kialakításához.

Bármelyik színt és színárnyalatot is választja végül, az hatással lesz az életére érdemes tehát jól átgondolva dönteni a környezetünk színeinek megkomponálásakor.