Mikor szükséges lecserélni a beltéri ajtókat?

Mikor szükséges lecserélni a beltéri ajtókat?

Minden otthoni és irodai privát szobának van szüksége ajtóra. Ugyan az új lakásépítészeti trendekben nagy divat egyetlen légterű élettér, azonban még egy ilyen jellegű ingatlanban is van szükség egy vagy több, beltéri ajtóval elszeparált privát szférára.

Ilyen helységek például a dolgozó, a fürdőszoba valamint a hálószoba, amelyben az ajtó szükségessége meglehetősen egyértelmű. Azonban a magánélet mellett a belső ajtóknak az ingatlanban történő mindennapi élet irányításában is nagy szerepe van.

A konyha ajtója megakadályozza, hogy az élelmiszer illata állandóan befurakodjon és megüljön otthona más részeiben. Ez különösen akkor fontos, ha szeret erőteljes ízzel és illattal rendelkező ételeket főzni.

Így amennyiben otthona élettereit újratervezné vagy esetleg új ingatlant vásárolna érdemes annak elosztásán, felszereltségén túl alaposan szemügyre venni azt is, hogy milyen a már meglevő ajtók állapota.

A működésbeli problémák jeleit mutató ajtókat érdemes azonnal lecserélni

A jelentős kopás vagy sérülés jeleit mutató ajtókat érdemes egy mind funkcióban, mind dizájnban jobban illeszkedő nyílászáróra cserélni.

Amennyiben a meglevő ajtók nagy részének a funkciói rendben vannak és csak esztétikai sérülések állnak fenn, akkor nem biztos, hogy szükség van az azonnali cseréjükre.

Ha azonban ön igényes a környezetére és szereti a stílusos megjelenést otthona terén is, akkor javasolt minden ajtót egyszerre lecserélnie így csak egy alkalommal van szükség nagyobb beruházásra, amivel ráadásul hosszú évekre biztosíthatja otthona vagy irodája tökéletes megjelenését.

A belső ajtók lecserélésének igen jó oka, ha otthona forgalomba hozatalát, vagy kiadását tervezi

Azért is érdemes egy nagyobb beruházással minden ajtó egyszerre kicserélni, mert esztétikailag nem túl meggyőző látvány az, ha egy ingatlan beltéri ajtói két-három vagy többféle stílust és dizájnt vonultatnak fel.

Érdemes nagy figyelmet fordítani az azonos stílusú, színű, dizájnú beltéri ajtók meglétére különösképp akkor, ha szeretnénk az adott ingatlannak elegánsabb megjelenést kölcsönözni, például annak értékesítése előtt vagy kiadásakor.

Amennyiben tehát egynél több ajtót cserélne le, lényeges, hogy a régi és az új ajtók kialakításukban, színükben, stílusukban összhangban legyenek egymással.

Otthona, irodája részleges vagy teljes felújításakor is érdemes kicseréltetni a beltéri ajtókat

Különösen akkor érdemes új beltéri nyílászárókban gondolkodni, ha a helységek padlójának cseréjét is tervezi. Ilyen esetben ugyanis ön nem csak a különböző színű, dizájnú, eltérő anyagú, de a küszöbbel rendelkező vagy épp küszöb nélküli konstrukciók közül is választhat, ami szintén alapjaiban más hangulatot kölcsönözhet ingatlanának.

Amennyiben a felújításban érintett ingatlanban több, mint tíz beltéri ajtót cserélne, és lényeges, hogy azok megegyező kivitelűek legyenek, érdemes azokat egyszerre, egy szolgáltatónál legyártatnia, vagy megrendelnie, ezzel ugyanis akár lényeges költségmegtakarítást is elérhet. (Ez általában a kereskedelmi vagy vállalati ingatlanokra vonatkozik.)

Új ajtók beszerzésével új megjelenést kölcsönözhet otthonának és tökéletes vizuális hatást érhet el

Otthon dizájnok terén gyakorta találkozni azzal a praktikus és harmonikus megjelenést kölcsönző ötlettel, hogy az azonos funkciójú helységek ajtói azonos színt kapnak. Például a hálószobaajtók sötétebb lilák, a fürdő és mellékhelyiségek kék, az ebédlő és a konyha sárga ajtók mögül tárul elénk.

Ezzel nem csak tökéletes vizuális hatást érhetünk el, de nagyon egyedi megjelenést is, főleg akkor, ha ezek az ajtók egy helyiségre pl. nappaliba vagy folyosóra nyílnak és onnan szemléljük a különböző helyiségekbe vezető különféle ajtókat.

Ha azonban ugyanilyen elrendezés mellett az ajtók nem azonosak, nem illenek harmonikusan valamilyen szempontból egymáshoz, netán merőben eltérnek egymástól, az már-már fájdalmas vizuális inger lehet azok számára, akiknek kicsit is fejlettebb a szépérzékük.

Nem szükséges mindenáron a legdrágább ajtókba befektetnie

Nem szükséges a piacon található drága termékek közül válogatnia, de lényeges, hogy azok a beltéri nyílászárók, amiket megvesz otthonába vagy irodájába, minőségi ajtók legyenek.

Egy minőségi anyagból készült, magas színvonalon legyártott és összeszerelt beltéri ajtó ugyanis nem csak hosszabb életű, de akár jelentősen megnövelheti az adott ingatlan forgalmi értékét is.Amennyiben garantáltan kiváló minőségű, egyedi stílusú belső ajtók széles választékából szeretne válogatni, tekintse meg a szalafa.hu beltéri ajtókínálatát!