Tudja, hogy melyik a legjobb ár-érték arányú beltéri ajtó?

Tudja, hogy melyik a legjobb ár-érték arányú beltéri ajtó?

Az, hogy egy beltéri ajtó, nyílászáró mennyibe kerül, számos dologtól függ. Elsősorban természetesen az ajtó anyaga az, ami a legnagyobb mértékben befolyásolja az árat, de nem tekinthetünk el az ajtólap méretétől, beltartalmától, szerkezetétől, külső felületének minőségétől.

Továbbá attól sem, hogy stílus illetve dekortípus szerint az alap dizájnon felül milyen extrákat kap a végleges forma.

Kevesen gondolnak bele, hogy a beltéri ajtók belseje milyen összetételű, milyen a belső felépítése, pedig ez is nagyban befolyásolja többek között a majdani ajtó szigetelő képességét, szilárdságát és még a tartósságát is.

Az ajtólap belül lehet papírrács szerkezetű, vagy méhsejt-furatolt forgácslap és Styrofoam hab kitöltésű is. Ezek közül ugyan a nagyobb szilárdságot biztosító Styro-habnak van a legjobb szigetelő képessége, de egy átlagos, szigetelt családi ház szobai nyílászárójaként akár az olcsóbb árfekvésű, papírrács szerkezetű beltéri ajtó is tökéletesen helyt állhat.

A legmegfelelőbb ár-érték arányú beltéri ajtó az MDF

Amennyiben nem csak a pénztárcánk által szabott keretek alapján vásárolnánk, hanem szeretnénk a legmegfelelőbb ár-érték arányú beltéri ajtót megvenni, akkor a különböző felületekkel rendelkező MDF beltéri ajtót érdemes kicsit közelebbről is megvizsgálni.

Az MDF egy olyan könnyen megmunkálható anyag, amely annyira tömör, hogy csak nehezen veszi fel a párát, műanyag felülettel bevonva pedig könnyen tisztítható, vízlepergető hatású, így fürdőszobai ajtónak is ideális.

Az ilyen anyagból készült ajtóknak a lapja és a tok szerkezete MDF lap, belsejét többnyire papírrács, faforgács vagy furatolt farostlemez tölti ki.

Festett MDF beltéri ajtók

A beltéri MDF ajtólapok felületkezelésének egyik legelterjedtebb formája a festés. A minőségi, többrétegű gyári festés után az ajtó nem veszít fényéből, felülete tartós, így nem kell újrafesteni sem, ráadásul a megrendelt ajtók bármilyen színben elkészíthetőek.

A dekortípus, a marásminta, valamint a CPL felület pedig további beltéri ajtó variációs lehetőségeket rejt magában.

CPL borítású MDF beltéri ajtók

A CPL rétegét, amelyet egy 5 mm vastag impregnált HDF-re (nagy sűrűségű farost lemezre) préselnek rá, egy könnyű, hő-, pára- és kopás álló melamin-akril fólia réteg borítja. Ez a réteg hatékonyan védi az ajtót a mindennapos, használatból eredő ütések, karcolások ellen.

Talán a legolcsóbb árkategóriát a hazai piacon a szabvány, dekorfóliázott felületű, MDF (Medium Density Fibrebord=közepes sűrűségű farost lemez) lapból készült, papírrácsos szerkezetű beltéri ajtók képviselik, amelyeknek külseje ízlés szerint fóliázható.

Egy kiváló minőségű dekorfólia pedig képes még a fa ajtó pártiak szívét is meglágyítani, ugyanis rendkívül élethűen adja vissza az eredeti fa erezet mintázatát.

A dekorfóliázott felület közepes igénybevételre-, míg a CPL laminálás (kimagasló kopás, karc és ütésálló borítása) nagyobb igénybevételre is alkalmassá tesz egy adott beltéri ajtót, ugyanis míg a dekorfólia felülete savra keményedő lakk, addig a CPL laminátum felső rétegét egy kemény műgyanta borítás adja.

Vákuumfóliázott, Styrofoam MDF ajtók

A laminált dekor, a vákuumfóliázott valamint a festett ajtók között két alapvető eltérés van: a felületkezelésük és az áruk.

A Styrofoam szerkezetű, vákuumfóliás ajtók már a drágább kategóriát képviselik, igaz, ezért egy sokkal jobb szigetelést biztosító, igen strapabíró beltéri ajtót tudhatunk lakásunkban. Már amennyiben valóban arra van szükségünk.

Az egyedi minták-, az intarziás-jellegű borítás-, az extra üvegbetét vagy épp az igény szerinti krómcsík díszítés-, valamint a különleges kilincs- és szellőzőnyílás beépítési lehetőség elképesztő verzibilitást nyújt az MDF ajtók esetében.

Tehát ez az olcsó ám strapabíró ajtó-fajta tudja mindazt, amit egy beltéri ajtónak hagyományos keretek között tudnia szükséges, így kijelenthető, hogy az MDF beltéri ajtóknak a legjobb az ár-érték aránya. Győződjön meg róla a saját szemével a szalafa.hu tolóajtó kínálatában, hogy ami kedvező árú, az is lehet minőségi!

Azonban az extrák meggondolatlan halmozása, ha nem átgondoltan tervezünk még egy MDF lapból készült ajtó esetében számos felesleges plusz költséggel járhat. Érdemes hát előre megtervezni, mire is van ténylegesen szükségünk.

Lehet, hogy elég egy egyszerűbb praktikusabb dizájnú, sima vagy fa erezet-mintás MDF beltéri ajtó is a szobákhoz, ami minimális többletköltséggel, a legjobb áron biztosíthatja otthonunk megújult, harmonikus megjelenését.