Egyre közkedveltebbek a Loft dizájnú tolóajtó rendszerek

Egyre közkedveltebbek a Loft dizájnú tolóajtó rendszerek

A Skandináv és az Európai otthonokban az ipari stílusú, acélkeretes nyílászárók mellett egyre közkedveltebbek a minőségi alapanyagokból készült, loft dizájnú beltéri tolóajtók.

Egy ingatlan harmóniája jó ízlést, tudatosságot tükröz. A különleges otthonok pedig szinte vonzzák a különleges megoldásokat, még ajtók terén is.

Nem csoda hát, hogy túlmutatva a hétköznapiságon a mezőgazdasági kisegítő épületekből, pajtákból, valamint a kisebb-nagyobb ipari célú létesítményekből kialakított loft lakások, irodák dizjnjának megtervezésénél a belsőépítészek és lakberendezők előszeretettel alkalmazzák a fekete acélkeretű, kisebb-nagyobb üvegbetétes beltéri ajtókat.

A loft stílusjegyei

Ennek az egyedi, jellegzetes stílusnak a gyökereit valahol a 19. századi Franciaországbeli padlásterekben alkotó művészek lakásaiból eredeztetik (a „Loft” eredeti jelentése is padlástér).

Később Amerikában lett azonban igazán népszerű divat, hogy a háború után kihasználatlanul maradt üzemekbe, raktárakba, gyárépületekbe feltörekvő művészek költöztek. Ők pedig ahol alkottak, ott is éltek, többnyire szerényen, „minimalista” körülmények között, ennek megfelelően fokozatosan alakultak át a gyárépületi műtermek egyfajta groteszk, kissé kényelmetlen, de olcsó életterekké.

A Loft egyik alap stílusjegyévé a fentieknek megfelelően tehát a hatalmas belmagasság adta tagolatlan tágas tér vált, amelyben az óriási, fémkeretes ablakfelületek, a csupasz, egybefüggő tégla falfelületek, a régi csövek hálózata, valamint az ipari tartóoszlopok és összekötő fémfolyosók dominálnak.

A Loft lakások kivitelezési ára ugyan mára már csöppet sem az olcsó kategóriába esik, de ettől függetlenül ma sem ritka a több száz négyzetméteres épület és a 10-15 méteres belmagasság. A Szalafa kínálatában is kapható, kiváló minőségű beltéri tolóajtók felszerelésével pedig még nagyobb tér nyerhető a lakáson belül.

Az ingatlan pedig végül annál többet ér, minél jobban sikerül a beton-acél-üveg alapanyagok felhasználásával kialakítani egy élhető, harmonikus, bár kissé fekete-fehér kontrasztos életteret, miközben a lehető legérintetlenebben maradnak meg a gyár vagy raktárépület egyedi jellemzői.

Egy funkcionálisan üzemelő teherlift, egy nehéz alkatrészeket mozgató csigasor vagy épp az eredeti nehéz, fém tolóajtók megtartásával akár csillagászati összegekkel is emelkedhet egy hard (eredeti) Loft ingatlan ára.

A felkapott Loft stílus egyedi nyílászáró-trendet hozott magával

Azonban akkor sem kell elkeserednünk, ha az ingatlanunk nem „eredeti”, több száz éves gyárépület, a Loft stílusjegyeit akár utólag is becsempészhetjük otthonunk falai közé, némi finomítással.

Egy alumínium vagy épp acélkeretű üvegbetétes ajtó fényáteresztési képessége miatt tökéletes megoldás arra, hogy a nagyobb légterű lakóegységekbe, penthouse lakásunk életterébe természetes fényt jutassunk mindamellett, hogy természetesen a terek jelképes, funkcionális elkülönítésére is kiválóan alkalmas.

Az acélvázzal keretezett, vagy épp tolóajtó vasalaton függesztett, egyedi stílusú, fa, teli fém vagy fémkeretes üvegbetétekkel díszített beltéri tolóajtók pedig igazán (és szó szerint) gördülékenyen biztosítják az összeköttetést lakásunk vagy épp irodánk egyes helységei között.

A Loft stílus egyszerű kialakításának kedvez, hogy a falsíkkal párhuzamosan futó beltéri tolóajtók esetében lehetőség van a falvégeket borító tokkeretnek (igény szerint akár) a teljes elhagyására. Legjobb példa erre a fajta Loft tolóajtóra, a pajtaajtó, amelyről bővebben itt olvashat.

Egy, a falsíkra felszerelt, lecsupaszított acélsínes tolóajtó rendszer egyedi, csapágyas görgőkkel, vagy épp teljesen egyedi látványt nyújtó, dizájnos kerekekkel is kivitelezhető. A kerék jelen esetben minél látványosabb, minél inkább egy gyári alkatrészhez, csapágyhoz, vagy fogaskerékhez hasonlít, annál jobb.

Hiszen ennek az indusztriál jellegű nyitásmegoldásnak köszönhetően a térelválasztó beltéri tolóajtónk egy olyan szembeötlő és meghatározó eleme lesz Loft lakásunknak, amelytől garantáltan mindenkinek tátva marad a szája.