Beltéri ajtók, tolóajtók a panellakásokban

Beltéri ajtók, tolóajtók a panellakásokban

Panellakásuk felújítása során sokan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy otthonuk gyakran harminc, negyven éves, műanyag tokos házgyári ajtóinak szabvány mérete nem egyezik meg a kereskedelmi fogalomban kapható beltéri ajtók és ajtótokok méreteivel.

Ennek oka az, hogy a hatvanas hetvenes években indított panelprogramok során többnyire kis területeken, alacsony beltér mellett, a magassági előírások figyelembe vétele nélkül gombamód alakítottak ki olyan lakásokat, amelyeknek a válaszfal vastagsága valamint a falnyílásainak méretezése során többnyire már építésük idején sem vették figyelembe az MSZ előírásait.

Jelenleg az ország lakosságának még mindig egytizede él ilyen és ezekhez hasonló dán és orosz mintára épült panellakásokban.

A panellakások felújítása során gyakori probléma, hogy beltéri ajtóik nem szabványméretűek

A költséghatékonyan, gyors tempóban felhúzott jobb-rosszabb minőségű panelépületekben előfordulhatnak olyan méretezésű és dőlésszögű falnyílások is, amelyekkel sehol máshol nem találkozhatunk, egyes esetekben a falak alsó és felső vonala akár 0,5-3 centit is eltérhet.

Míg a hazai Magyar Szabványméretű beltéri ajtók tokjának szélessége 5-8 cm, magassága pedig 210 cm (750 x 2100 / 900 x 2100 / 1000 x 2100), addig a panelekben nem ritka a 4-6centiméteres falvastagsághoz igazodó, kiskávás vagy épp nagykávás (15 centiméteres) ajtószerkezet, valamint a 205-206 centiméteres (680 x 2050, 920 x 2060 stb.) tok és beltéri ajtó magasság sem.

A Magyar Szabványos dekor- (dekorfóliázott) és laminált beltéri ajtók ezért nem jöhetnek szóba, ez egyébként kötött forma és felületválasztékuk valamint csekély színvariációs lehetőségük miatt nem is feltétlenül probléma.

Az eltérő méretekből eredő probléma megoldása az egyedi, méretre gyártott beltéri ajtó lehet

Tény, hogy némi falbontással, kőműves valamint burkoló munkával megoldható a nem szabványos falnyílás méretre alakítása.

Azonban ha Ön is inkább azt szeretné, hogy nagyobb átépítéssel és törmelékkel járó munkálatok nélkül is megoldódjon otthonában a szabványtól eltérő falnyílásba évtizedekkel ezelőtt beépített panel ajtók cseréje, mi az egyedi méretre gyártott beltéri ajtók beépítését javasoljuk. Érdemes tehát szétnézni mielőbb a minőségi tolóajtókra specializálódott cégek, például a Szalafa tolóajtó kínálatában, hogy megtalálja az ideális nyílászárót a panellakáshoz.

Az egyéni elképzelésekhez igazítható formavilágú, egyedileg gyártott beltéri panel ajtók a lakás hangulatához, egyedi színvilágához vagy épp a már meglévő padlóburkolathoz tökéletesen illően is kivitelezhetőek. Márpedig elmúltak azok az idők, amikor a hiánygazdaság realitása diktálta, központosított ízlésnek kellett megfelelniük a nyílászáróknak.

Panellakásának beltéri ajtaja így lehet akár selymes tapintású, porfestett beltéri ajtólapból, amely mind felület, mind szín (RAL színskála) és dizájn tekintetében szabad kezet enged a megrendelőnek.

Vagy éppen lehet akár teljes egészében saját stílusra tervezhető, első osztályú fafurnér lapból, amelynek ajtólapjai felületét valódi faréteg alkotja, sőt, akár edzett üveglapos és ultramodern hatású rozsdamentes fém vagy fém-csík betétekkel is megálmodhatja, az sem akadály.

Az egyedi gyártás lehetővé teszi, hogy ne csak hagyományosan nyíló beltéri ajtókban gondolkodhasson

Lakásfelújítás esetén érdemes elgondolkodni, hogy nem volna-e praktikusabb a hagyományosan nyíló beltéri ajtók helyett a meglévő házgyári ajtó-nyílászárókat egyedileg méretre készített, esztétikus beltéri tolóajtókra cserélni.

Például egyre inkább hódítanak Európában is a Loft dizájnú, beltéri tolóajtós rendszerek. Ugyanis a falban és fal előtt futó tolóajtók lapjai valamint az alkalmazott átjáró tokja ugyanúgy ízlés szerint a lakáshoz igazíthatóak, mint a hagyományosan nyíló ajtók és ajtótokok.

Azonban tolóajtó-rendszer kiépítése esetén búcsút mondhat a rossz irányba nyíló, a sok helyet elfoglaló és a falat leverő kilincsű ajtóktól.

A falban vagy épp fal előtt futó beltéri tolóajtóval még egy kisebb panellakásban is helytakarékos, látványos és esztétikus térelválasztó nyílászárója lehet.