Az üvegajtó előnyei és hátrányai – érdemes üvegajtót használni?

Az üvegajtó előnyei és hátrányai – érdemes üvegajtót használni?

Az üvegajtó az utóbbi évtizedben vált egyre népszerűbbé. Míg húsz éve az üveg csak egy dekoratív ám balesetveszélyes alapanyag volt, mára a technológia rengeteget fejlődött.

Az új anyagtechnológiának köszönhetően a biztonsági és edzett üveglapok nem csak ajtóbetétként, de önálló ajtóként is kiválóan alkalmazhatókká váltak, amelyek rendeltetésszerű használat mellett hosszú évekig megbízhatóan díszíthetik otthonunkat, lakásunkat, irodánkat.

Egy üvegajtó, légies és átengedi a fényt

A szinte légies megjelenésű, áttetsző vagy átlátszó üvegajtó nem gátolja a fény szabad áramlását. A több fény ráadásul, amely az üvegajtónak köszönhetően bejut a belső terekbe, nem csak azok hangulatának tesz jót, de az adott otthonban élők is profitálnak belőle a fény általános, mentális és fizikai egészségre gyakorolt hatásából eredően.

Még a szobanövényei is hálásak lesznek, ha beltéri fa vagy furnér frontos ajtóit egy kifinomultan elegáns, üvegajtóra cseréli a Szalafa üvegajtó kínálatából választva!

A természetes fény egyébként is egyre nagyobb szerepet kap mind a régebbi lakások felújításánál, mind az újépítésű lakások, házak tervezése során. Ahogy az energiatakarékosság mind fontosabbá válik, úgy értékelődnek fel mindazon megoldások, amelyek ideális esetben egy passzívházra jellemzők.

Habár évtizedekkel ezelőtt a sok és nagy üvegfelület azt sugallta, hogy a tulajdonosnak mit se számít a fűzésköltség, manapság, a modern üvegajtókkal azt jelenti, hogy a tulajdonos bizony odafigyel a környezet védelmére.

Az üvegajtó dizájnos belsőépítészeti elemként is funkcionál

A változatos és attraktív, belsőépítészeti elemként is helyt álló, modern beltéri üvegajtók az egyszerűtől a luxus kategóriáig kizárólag üvegből, speciális vasalással készülnek.

Hagyományostól az elegáns belső terekig egy üvegajtó-megoldású térelválasztás vagy nyílászáró üvegajtó mindenhol dekoratívan mutat. Ahogy az anyag- és gyártástechnológia fejlődött, úgy kezdték egyre nagyobb mértékben használni az építészek, és mára már igazán közkedveltté váltak a csupa üveg irodaházak, bevásárlóközpontok, de akár múzeumok is, mint a párizsi Louvre.

Ráadásul egy üvegajtó, vagy üveg tolóajtós szerkezet mindamellett, hogy nem zárja el a fény útját, nagyon praktikus és dizájnos választás az egyes légterek hatékony elkülönítésére.

Az üveg megmunkálásától függően szinte határtalan egyedi mintalehetőséggel kivitelezhető

Akár víztiszta, vagy savmart, homokfújt, esetleg speciális égetési technológiával gravírozott, vagy printelt (nyomtatással dekorált) felületű üveg beltéri ajtó kerül is beépítésre, amennyiben az a helység stílusával tökéletesen harmonizál, a belsőépítészeti dizájn szerves részévé válik, amely így az ingatlan értékét is növelheti.

A legújabb egyedi dizájnú edzett üvegajtók, két oldalon homokfújt, szinte térhatású mintázata a modern irodák meghatározó stíluseleme lehet.

A választott üvegajtó formájától, üveg-mintázatától, valamint stílusától függően tehát mind otthonát, mind munkaterét fiatalossá, trendivé vagy épp letisztultan elegánssá, üzleti megjelenésűvé varázsolhatja.

Üvegajtója megjelenésének pedig csak a képzelete szabhat határt, ugyanis homokfújással, vagy épp savmarással szinte már bármilyen minta kivitelezhető.

Biztonságos használatát a vastag, edzett üveg garantálja

Egy üvegajtó lapvastagsága minimum 8 milliméter (igény szerint vastagabb kivitelben is elkészülhet), amely keretes vagy keret nélküli kivitelben is szilárdan ellenáll az általános használat során várhatóan fellépő minden igénybevételnek.

Hátránya talán csak annyi, hogy a bontó-kalapácsot nem bírja túl jól. Így ilyen jellegű, iparcsarnoki munkakörnyezet mellé nem ajánljuk. Habár aki ipari térségben lakik, valószínűleg amúgy sem a panoráma és a madárcsicsergés élvezete miatt választotta azt a területet.

Sokoldalúságát mi sem mutatja jobban, hogy magánszemélyek számára otthonuk belső terének egyedivé, modern megjelenésűvé varázsolására valamint cégek irodai környezetének hangulatosabbá tételére egyaránt alkalmas és biztonságos egy edzett üvegből készült, mutatós ajtó.