Milyen az ideális erkélyajtó?

Milyen az ideális erkélyajtó?

A folyamatosan futó panelprogramok, épület-felújítások szerves része a falazatok hőszigetelő képességének növelése. Azonban mielőtt elkezdődnek a szigetelési munkálatok, célszerű a nyílászárók cseréjét is elvégezni.

Mivel egy lakásnak az erkélyajtó legtöbbször az ingatlan legnagyobb nyílászárója, nem lehet tökéletes a hőszigetelése egy megfelelő nyílászáró nélkül.

Az ideális erkélyajtón át mérettől függetlenül, minimális hőveszteség mellett, a lehető legtöbb fény árad be a lakásba.

A hagyományos, egy vagy kétszárnyú ablakos erkélyajtó nyílászáró főleg a panellakásokhoz ideális

A Szalafa kínálatában kapható népszerű, műanyag, egy két- és több szárnyú erkélyajtók kifejezetten az emeletes- és panellakások nyílászárói.

Bár jól kombinálhatóak a hagyományos, panel-jellegű egy és két szárnyú ablakos nyílászáró-megoldásokkal, népszerűségüket mégis inkább az befolyásolja, hogy a panellakások erkély-nyílásaihoz ez a méret és szabvány általában az igazán optimális.

Továbbá az is a műanyag erkélyajtók mellet szól, hogy korszerű változataik már energiatakarékosak, anyagukban színezettek (kevésbé látszik meg rajtuk a karcolódás), nem vetemednek, jó hő valamint hangszigetelő képességgel rendelkeznek és akár hosszú évtizedekig is ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

Nem egyszerű a választás a forgalomban levő, számtalan erkélyajtó közül

Ám nem kötelező mindenkinek a műanyag nyílászáró mellett letenni a voksot, aki emeletes házban lakik. Rengeteg variációs lehetőség létezik nem csak alapanyag- vagy minőség és stílus szerint, hanem a nyílás módjának tekintetében is, amelyek épp úgy jól funkcionálhatnak a társasházi lakásokban, mint hagyományos nyílású, műanyag kivitelű társaik.

Amennyiben sikerül megegyezni a társasház lakóközösségének a felújítás egyben akár a teljes homlokzati kép megszépülésével, megújulásával is járhat, a nyílászárók adta összkép nagyban befolyásolja az épület arculatát, így a beépített nyílászárók minősége, egyedisége akár jelentős mértékben megnövelheti az érintett ingatlanok értékét.

Érdemes hát elgondolkodni, milyen erkélyajtó lenne csere esetén az ideális Önnek, Önöknek.

A hagyományos, fehér műanyag?

Esetleg az elegánsabb, színes, vagy fautánzatú fóliás erkélyajtók és nyílászárók mellett döntene?

Vagy az igazi minőséget Önnek mindenképpen egy egyedi nyílású, a fa erkélyajtó jelentené?

A harmonika erkélyajtók főleg az átjárók, teraszok és télikertek nyílászárói

A harmonika erkélyajtók szárnyai egyetlen sínen futva záródnak és nyitódnak. A harmonikaszerűen egymásra, befelé csukódó ajtópanel elemek száma pedig szinte csak igényfüggő, hiszen az ajtó-szerkezet maga akár egy helység teljes szélességére is kiterjedhet.

Azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy a több, folyamatos használatnak kitett apró, forgó, csúszó, mozgó-kopó alkatrész miatt nagyobb valószínűséggel fordulhat elő ennél az ajtótípusnál korai alkatrész elhasználódás vagy épp nem megfelelő záródás, mint például egy hagyományos nyílású, vagy toló-szerkezetes erkélyajtó esetében.

Egy toló vagy toló-bukó erkélyajtó a nagyobb falnyílások esztétikus zárásához ideális

A főleg családi házak nyílászárójaként közkedvelt toló erkélyajtókat nagyobb falnyílások esetén célszerűbb választani, beépítésüknél lényeges szempont, hogy milyen az erély tájolása, a ház aktuális hőszigetelő képessége és ehhez mérten érdemes kiválasztani az üvegezés profilját (kettő vagy három rétegű esetleg biztonsági üveg stb.,) valamint a zárszerkezetet és a vasalat-rendszert.

Ezek a toló-bukó (általánosnál kicsivel nagyobb falnyílás mérethez) vagy épp emelő-toló (nagyobb, akár teljes falnyi nyíláshoz is kiváló) erkélyajtó szerkezetek egyaránt sínrendszeren futó mozgatható valamint fix szárnyakból állnak.

Amiben eltérnek az főleg a működésük (nyíló, bukó, stb. funkciójú) és működtetésük (pl. kiemelő karos) alap-mechanikája.

Nem könnyű a számtalan nyílászáró-variáció közül megtalálni az ideális erkélyajtót. Azonban ha nyílászáró-csere előtt állunk, célszerű egy hozzáértő szakemberrel konzultálva, saját otthonunk hőszigetelési képességéhez, az érintett falfelület méretéhez, erkély vagy épp teraszhasználati szokásainkhoz mérten kiválasztani közülük a legoptimálisabbat.