Milyen tolóajtót válasszunk a fürdőszobába?

Milyen tolóajtót válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba ajtók kiválasztásánál nem árt, ha a megszokottnál is körültekintőbben járunk el, egyrészt mivel talán ez a lakás legtöbbször használt nyílászárója, másrészt pedig mivel a többnyire párás, nagy hőingadozású vizes blokkot választja le a légtér többi részétől.

A fürdőszobai légtért szeparáló ajtóknak így nem csak a nagyobb igénybevételt kell tudni elviselniük, hanem a nedves, páradús levegőt és a szélsőséges, gyorsan változó hő-viszonyokat. A rendszeres, intenzív használatból eredő hőingadozás, valamint a hideg falakon kicsapódó pára-gőz nyomán felbukkanó szürkés-zöld penész és gomba különösen makacs, akut problémát jelent a közös szellőzőt használó több emeletes épületek, lakótelepi lakások, kisebb garzonok esetén.

Egy minőségi fürdőszobai ajtó nem elég, ha csak esztétikus

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire lényeges szempont a minőség, ha fürdőszobai ajtókról van szó. Egy minőségi fürdőszobai ajtó tehát nem elég, ha csak esztétikus. Az ajtónak strapabíró, minőségi, tartós alapanyagokból kell készülnie, valamint ezen felül a fürdőszobai nyílászárónak még egyéb speciális jellemzőkkel is rendelkeznie kell.

A speciális jellemzők között olyan lényeges szempontokkal kell számolnunk, mint a könnyű tisztíthatóság, valamint az extrém magas páratartalom megfelelő mértéken tartása. A beépített fürdőszobaajtóknak ezért az egyszerűtől a prémiumkategóriáig egyaránt biztosítaniuk kell a helység megfelelő szellőzését.

Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy úgy állítjuk össze a Szalafa tolóajtó kínálatát, hogy megfeleljen ezeknek az egyedi, speciális feltételeknek.

A fürdőszoba helység ajtaja a lakás egy speciális nyílászárója

A légtér megfelelő páratartalom kiegyenlítését többnyire a hagyományos, műanyag vagy MDF dekorfóliás beltéri ajtók esetén rendszeres szellőztetéssel, valamint az ajtók alsó negyedébe beépített szellőzővel, szellőzőráccsal szokás megoldani. Azonban szellőzéstől függetlenül, ha nem megfelelő kivitelű, eleve gyengébb minőségű nyílászárót választunk, vagy a választott, hagyományos beltéri ajtó felülete nincs megfelelően kezelve az túl sok nedvességet szívhat magába.

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy a választott beltéri ajtó megfelel-e a magasabb páratartalommal rendelkező helységekhez, ellenőrizzük, hogy melyik klímakategóriába sorolta be a gyártó, mivel a nem megfelelően kezelt nyílászáróba könnyedén olyan fokú nedvesség juthat be, amely miatt az ajtó szerkezete idejekorán vetemedhet, deformálódhat.

A nagyobb fokú deformitás pedig nem csak, hogy nem esztétikus, de a nyílászáró működését is negatívan befolyásolja, úgy, hogy az viszonylag hamar akár zárhatatlanná is válhat.

Egy minőségi anyagokból készült tolóajtó ideális fürdőszobai nyílászáró lehet

Egy minőségi anyagokból készült fürdőszobai tolóajtó tulajdonképpen egy hosszú életű, speciális tulajdonságokkal bíró, egyedi megjelenésű, praktikus nyílászáró. A beltéri fürdőszobai tolóajtók ugyanis nyílászáró-típusuknak valamint műszaki felépítésüknek köszönhetően egyrészt képesek a fürdőszoba állandó, optimális fokú szellőzését, egyenletes légcseréjét biztosítani, másrészt speciális nyílásmódjuknak köszönhetően nagyobb hasznos térhez is jutunk a beépítésükkel.

Vagyis, ha már tolóajtót választunk, akkor akár a képzelőerőnknek is nagyobb teret adhatunk. Lehet tokkal rendelkező, vagy akár tok nélküli is. Falon futó, vagy épp falba rejtett. Sőt, a dizájn terén is szinte korlátlan számú elegáns, egyedi verzió közül választhatunk.

Akár szerészen is szárnyalhat a fantáziánk, ha fürdőszobai tolóajtóról van szó

Amennyiben tehát fürdőszobai tolóajtóban gondolkodunk, nem csak a síkfelületű MDF ajtólapok jöhetnek szóba, amelyek bár jól tűrik az intenzív használatot, a párát és a rendszeres vízkicsapódást mégis az MDF lapról elsőre mindenkinek a sima, hagyományos ám unalmas fehér fürdőszoba ajtó panel jut az eszébe.

Pedig minőségi alapanyagok terén akár szárnyalhat is a fantáziánk, ha tolóajtóról van szó. Egy modernebb teli vagy stílusosan elegáns, kisebb-nagyobb homokfújt (direktben átlátszatlan, opálos) üvegbetéttel rendelkező modell igazán friss pontja lehet a fürdőszobánknak. Sőt, a bevállalósak számára jó hír, hogy akár az egész tolóajtó lap készülhet biztonsági üveglapokból, homokfúvott, savmart vagy épp színes, festett mintával.

Minőségi, saját ízlésünkhöz igazított fürdőszobai tolóajtónk pedig garantáltan hosszú éveken át lesz képes ellátni feladatát.