Mikor érdemes lecserélni a régi bejárati ajtót?

Mikor érdemes lecserélni a régi bejárati ajtót?

Megfelelő gondozás és karbantartás mellett egy minőségi ajtó évtizedekig is háza, lakása éke lehet. Azonban tartóssága ellenére is egyszer eljön az az idő, amikor az ajtó cseréje már ésszerűbb megoldássá válik, mint az újbóli javítása.

De honnan tudhatja, valóban megérett-e a bejárati ajtó a cserére?

Annak eldöntéséhez, hogy itt van-e az ideje egy új bejárati ajtó vásárlásának, tegye fel magában az alábbi kérdéseket:

  • Vannak repedések vagy törések az ajtó pereme mentén vagy annak paneljein belül?
  • Az ajtó beengedi a huzatot?
  • Az ajtó egyenesen áll a zsanérokon?
  • Az ajtó nehezen záródik vagy szorul?
  • Az ajtó felülete kopott, karcos vagy horpadt a panelje?

Amennyiben a fenti kérdések bármelyikére is igennel válaszolt, az azt jelenti, hogy házának, lakásának bejárati ajtaja nem vagy nem csak esztétikailag sérült, de alapvető funkciójában is károsodott, így bölcs dolog lehet megfontolni annak mielőbbi cseréjét.

Milyen előnyökkel járhat az Ön számára egy új ajtó beépítése?

Egy minden tekintetben jól záródó ajtó nem csak biztonságosabb, de energiahatékonyabb is, így otthona fűtésének (vagy évszaktól függően a hűtésének) költségei már a csere napjától csökkenhetnek.

Az új ajtó beépítése megkönnyíti a mindennapjait is, hiszen nem kell egy nehezen zárható-nyitható ajtóval napi szinten bajlódnia és annak problémás működése miatt bosszankodnia. Amennyiben végiggondolta és úgy döntött, hogy eljött az ideje az ajtó cseréjének, olvasson tovább!

Mi alapján érdemes új bejárati ajtót választania?

Igyekszünk segíteni azon döntések meghozatalában is, amelyek alapján, végül pontosan azt az ajtót fogja tudni megvásárolni, amelyik megfelelően biztosítja otthona biztonságát, és amely minden szempontból megfelel az Ön elvárásainak.

Megjelenés

A bejárati ajtó éppúgy része otthona külső megjelenésének, mint a kert, ami körbeveszi azt. Így érthető, ha elsődlegesen olyan ajtót szeretne választani, amelynek a külseje Önnek és háza stílusának a legmegfelelőbb.

Ha háza inkább hagyományos megjelenésű és ezt a vonalat szeretné követni, akkor egy klasszikus, egyszínű tokkal és fronttal rendelkező ajtó lehet az Ön számára az ideális.

Mi mégis arra biztatjuk, hogy legyen kicsit merészebb. Az ugyanis, hogy esetleg 20 éve a házat esetleg egy ablaktalan, sima, fehér ajtóval vásárolta még nem feltétlen kötelezi Önt arra, hogy ez ugyanilyet állítson annak helyébe. Bár a fehér szín klasszikusnak számít, mégis eredetibb megjelenést kölcsönözhet annak egy dupla panelű (kétszárnyú), üveges ajtóval vagy kovácsoltvas elemekkel, díszesebb kilinccsel esetleg egy élénkebb színnel.

Anyagok

A különböző éghajlati és tájolási jellemzők különböző elvárásokat támasztanak a nyílászárók elé. Hiszen a kifejezetten hűvösebb völgyekben praktikusabb és hosszú távon költséghatékonyabb egy kiváló szigetelésű anyagokból készült ajtót beépíteni. Ugyanakkor, ha Ön egy folyó vagy tó közelében él, akkor érdemes elgondolkodnia választott bejárati ajtaja anyagának azon képességén, hogy hosszú távon vajon megfelelően ellenáll-e a nedvességnek.

A fa klasszikus és természetes szépség. Szigetelő képessége kiváló, azonban természetesen öregszik, ami miatt nagyobb gondot igényel, mint más modern alapanyagok, ugyanis kevésbé áll ellen az elemeknek, mint mondjuk az akril, üvegszálas vagy az acél ajtók.

Az akrilbevonatú MDF vagy üvegszálas ajtók megfizethetőek és tartósak. Mi több, hosszú évek is eltelhetnek addig, amíg bármiféle gondozást vagy karbantartást igényelnének és még a téli hidegeket is jól tolerálják.

Az acél felületű ajtók kiváló biztonságot nyújtanak, azonban nem tartanak olyan sokáig, mint az üvegszálas vagy a fa ajtók. Ha a biztonság az adott környéken aggodalomra ad okot, akkor érdemes mégis efféle alapanyagban gondolkodnia, amikor eljön az ajtóvásárlás ideje.

Bekerülési költség

A nagyobb, de mutatósabb ajtók az anyagköltség és a dizájn miatt drágábbak. Azonban az ebbe fektetett összeg akár sokszorosan is megtérülhet akkor, amikor ingatlana eladásra kerül. Egy egyedibb, esztétikusabb látványú bejárat mind kívülről, mind belülről igen nagy hatással lehet az érdeklődőkre.

Az acélszerkezetes biztonsági ajtók nem csak a problémás környékeken számíthatnak biztos befektetésnek. Hiszen egy ilyen ajtó mögött nagyobb biztonságban tudhatja nem csak értékeit, de szeretteit is.

A víz és páraállóság nem egy különlegesen egyedi feltétel és többnyire minden bejárati ajtó megfelel rövidtávon ennek az elvárásnak, azonban vannak ajtók, amelyek kevésbé bírják jól a nedvességet, sőt, olyanok is (pl. kezeletlen fa ajtók), amelyek bizony nemigen jeleskednek ezen a területen így hamar vetemedhetnek, deformálódhatnak.

A nagy ablakkal rendelkező bejárati ajtó nagyobb befektetés, mint egy alap üvegszálas ajtó, azonban általa több fény jut az előszobába, így szintén költséghatékonyabb, hiszen elegendő természetes fény mellett sokáig nem szükséges villanyt kapcsolni.

A magasabb energiahatékonysági besorolású ajtók ugyan többe kerülnek, mint az általános ajtók, azonban az átlagon felüli költség akár rövid időn belül megtérülhet az alacsonyabb közüzemi számlák által.Mondhatjuk tehát, hogy az olcsóbb, hagyományos bejárati ajtó is jó és ezzel nem is tévedünk. De vajon meg is felel azoknak a céloknak és elvárásoknak, amelyeket támasztani fog vele szemben a jövőben?