Mennyire energiatakarékosak az ajtói?

Mennyire energiatakarékosak az ajtói?

Az energiatakarékosság egyre inkább felértékelődik az ingatlanok esetében is. Egy magasabb besorolású energetikai osztály akár milliós pluszt is adhat egy lakás vagy ház értékéhez.

Az ingatlan árán túl a havonta fizetendő fűtésszámla szintén egyértelműen megmutatja a különbséget magasabb és alacsonyabb besorolás között. Egyes számítások szerint az energiatakarékos megoldások – mint amilyen a modern, hőszigetelő ajtók vagy energiatakarékos izzók használata – akár éves szinten (több) százezer forintos megtakarítást is eredményezhet.

Természetesen attól függően, hogy milyen méretű az ingatlan, illetve eddig milyen energetikai besorolással bírt.

Az energiatakarékos ajtók hamar behozzák az árukat

Az energiatakarékos ajtók arra szolgálnak, hogy az ingatlanokat hatékonyabbá és még zöldebbé tegyék energetikailag. Ha tisztában van az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés legújabb fejleményeivel, akkor tudja, hogy csökkentenünk kell a „szénlábnyomunkat”, és fenntarthatóbbá kell tennünk lakókörnyezetünket, ha meg akarjuk menteni a bolygót.

A szalafa.hu kínálatában kapható modern beltéri ajtók mind képesek lehetnek érdemben javítani az ingatlana energetikai besorolásán.

Ha a környezetvédelem kevésbé a szívügye, akkor egyszerűen arra gondoljon, mennyivel kisebb lesz a fűtésszámla akkor, ha a lakása vagy irodája hőszigetelése jobbá válik, mivel a legtöbb modern beltéri ajtótok gumitömítéses, amely borítás 7 cm széles.

Az energiatakarékos ajtókkal jelentős összeget takaríthat meg. Ennek oka az, hogy otthona, munkahelye képes lesz több hőt megtartani, ami nagyon pozitív hatással van a fűtésszámlákra.  

Az energiahatékony ajtók hosszú távú, de megalapozott beruházást jelentenek, ráadásul már a következő fűtésszámlánál jelentkezhet a pozitív hatásuk. Nemcsak az ingatlan energiahatékonyságát javítják, hanem hozzáadott értéket képviselnek az árában is!

Számos, ma épülő fenntartható új otthonnak kivételesen jó energetikai tulajdonságokkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy a hivatalos energetikai tanúsítványt megkaphassák.

A kimagasló besoroláshoz pedig szükség van arra, hogy maguk a nyílászárók is kellően hatékony hőszigetelő tulajdonságokkal bírjanak, tehát az ajtóknak szorosan illeszkedniük kell ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználják a hőmegtartó képességüket és kellő mértékben szigeteljék az otthonát vagy az irodáját.

Tudja, hogy az ajtók mennyire energiahatékonyak, és milyen sok előnnyel járnak az ingatlana számára?

Az alábbi szempontok szerint érdemes a beltéri és kültéri ajtóit ellenőrizni, hogy kiderüljön, mennyire energiahatékonyak:

• életkor: ha az ajtó régi és kopott, akkor nagy az esély rá, hogy a kelleténél több levegőt enged át maga mellett, ami hőveszteséghez és megnövekedett energiaszámlákhoz vezet, hiszen folyamatosan, nagyobb mértékben kell fűteni az adott helyiséget, vagy akár az egész ingatlant!

• szigetelés: mindig ellenőrizze az ajtó szigetelését, mert főként régebbi nyílászárók esetében fordul elő, hogy az ajtó nincs megfelelően szigetelve. Ha ez hiányzik, érdemes mindenképpen új ajtót vásárolni a szalafa.hu beltéri ajtói közül!

• záródás: ha rosszul záródnak az ajtók, akkor ez nem csak az idő előtti kopásukhoz vezet, de a levegő szivárgását is elősegíti, ami aztán megnövekedett fűtésszámlához vezet.

Hogyan válasszon energiahatékony ajtót?

Az energiatakarékos ajtó kiválasztása gyors és egyszerű folyamat lehet, ha átnézi a műszaki előírásokat, függetlenül attól, hogy ez kültéri vagy beltéri az ajtó. Javítsa otthonának, munkahelyének energiahatékonyságát az alábbiak szerint:

Üvegezés – Ha üvegezett ajtót választ, mindig ellenőrizze, hogy dupla üvegezésű-e, mert az szavatolja a hőszigetelést is, ráadásul a dupla üveg erősebb is. Különleges meleget és biztonságot nyújthat ingatlanának, csökkentve a huzatot és növelve a természetes fény mennyiségét.U érték – Az U érték egy energiahatékonysági jelzés, amely hőátbocsátási tényezőt jelent. Minden olyan elem, amely hozzájárul a hatékonysághoz (ajtók, ablakok), rendelkezik U értékkel, amely minél alacsonyabb, annál magasabb fokú energiatakarékosságot jelöl.