Okosotthonához válasszon „okos” tolóajtókat

Okosotthonához válasszon „okos” tolóajtókat
Az okosotthonoknak éppen úgy szerves részei lehetnek a tolóajtók, mint a hagyományos lakásoké és házaké. A technológiai fejlődés megállíthatatlan a lakások, családi házak terén is.

Az egyik közkedvelt irány a passzív házaké, ahol a cél az, hogy a lehető legkevésbé szoruljon az otthonunk külső szolgáltatásokra, mint amilyenek a közművek vagy az elektromos hálózatok, és mindinkább legyen képes a megújuló erőforrások hasznosítására.

Az okosotthonokban ráadásul a tolóajtók bizonyulnak a legpraktikusabb választásnak, a helykihasználás miatt, és mert könnyebben automatizálhatók, mint a hagyományos ajtók.

Az okosotthon lényege a kényelem

A másik irány inkább a kényelmet igyekszik fokozni azzal, hogy automatizálja az otthonokat. Az okosotthon elnevezés furán hangzik, pedig ideje hozzászoknunk, amint az okostelefon is teljesen hétköznapi kifejezéssé vált.

A név ugyanonnan származik: ahogy az okostelefon egy telefon funkciókkal is bíró kézi számítógép, úgy az okosotthon olyan ingatlan, amelyet számítógép vezérel. Vagy legalábbis bizonyos fokig automatizált.

A cél teljesen egyszerű: a lehető legtöbb kényelmet nyújtsa a lakóknak. Felejtsük el a tapsra felgyulladó vagy lekapcsoló világítást, vagy a távirányítóval vezérelt légkondícionálót!

Az okosotthonokban valósággá válnak a sci-fik futurisztikus elképzelései. Távolról, telefonról vagy tabletről is vezérelhető számítógép gondoskodik, mondjuk, a fűtés-hűtésről, a kávéfőző magától készíti el a kávét, pont akkorra, amikor hazaérünk a munkából, vagy az ajtók maguktól nyílnak és záródnak a jöttünkre, ha nem rögzíttetjük őket.

Az okosotthon okos megoldásokat igényel

Természetesen többről van szó egy okosotthon esetében, mint hogy van egy központi számítógép, ami vezérli a lakás különböző elemeit. Ahhoz, hogy egy kávéfőző automatikusan bekapcsolható legyen, vagy egy ajtó automatikusan nyíljon-csukódjon, további eszközökre lesz szükségünk.

A nyílászáróknál így akár a hagyományos kilincset is elfeledhetjük, ami ráadásul plusz védelmet nyújt az ablakoknál vagy a külső ajtóknál! Ha se kilincs, se kulcslyuk, akkor a rosszban sántikáló emberek vakarhatják a fejüket, hogyan is jussanak be – közben pedig a mobilunkon ott az alkalmazás, ami csak megfelelő jogosultság esetén nyitja ki az ajtót.

A beltéri nyílászáróknál ugyancsak szükséges motorokat és kommunikációs egységeket felszerelni. Ezzel pedig eljött a tolóajtók aranykora, mert sokkal jobban elrejthető az automatikájuk, mint a hagyományos, íven forduló ajtóké.

Az okosotthonok elterjedése lassú, ám megállíthatatlan

Az okosotthonok esetében eleinte két fő vélemény ütközött: az ellenzők szerint felesleges, csak a gazdagoknak megfizethető luxus, amely túlzottan függővé tesz minket a technológiától. A támogatók szerint viszont olyan fejlődési irány, amelyet mindenki imádni fog és ezért rohamosan elterjed majd, ahogy az árak mérséklődnek.

Ennek már több mint tíz éve. Az okostelefonok meghódították a világot, ma már az átlag kínai vagy afrikai városi ember zsebében is ott lapul egy mobil, hát még a fejlett országok lakosságánál.

Az árak is folyamatosan csökkennek, így ma már egy középosztálybeli család is megengedheti magának a lakása „okosítását”. Mégis lassabban terjed, mint a támogatói remélték, mert a régebbi ingatlanok esetében valóban több ráfordítást igényel, szemben az újonnan épített lakásokkal, házakkal.

Megéri „okossá” alakítani az otthonunkat?

Minden attól függ, mennyire fontos számunkra a kényelem. Aki a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot szeretné és rajong a klasszikus házakért, valószínűleg nem akarja majd automatizálni az otthonát.

Aki viszont előnyben részesíti azt, hogy a lakása szolgálja ki őt, továbbá fontos neki a modern technológia nyújtotta biztonság, és általában kedveli a kütyüket, annak mindenképpen megéri! Ha tehát úgy dönt, otthonát okosotthonná alakítja át, válasszon hozzá tolóajtókat a szalafa.hu kínálatából! Itt bizonyosan megtalálja azokat a nyílászárókat, amelyek a leginkább passzolnak az elképzeléseihez.