A hagyományos ajtók és a tolóajtók előnyei

A hagyományos ajtók és a tolóajtók előnyei

A hagyományos, zsanéros beltéri ajtók és a tolóajtók egyaránt rendelkeznek olyan előnyökkel, amelyeket kihasználhatunk a lakások és irodák belterének tervezésekor, legyen szó felújításról vagy új ingatlan építéséről.

Ha az ajtók cseréjéről vagy a nyílászárók kialakításáról van szó egy ingatlan esetében, alapvetően két fő kategóriával lehet találkozni. Noha a piacon számos különféle ajtó található, mindegyik vagy a tolóajtók vagy a hagyományos, köríven mozgó ajtók közé tartozik.

Mind a normál, mind a tolóajtók rendelkeznek csak rájuk jellemző előnyökkel

Néhány fontos szempont figyelembe vételével egyszerűen meghatározhatja, melyik az ön számára megfelelő ajtótípus. A következők során igyekszünk bemutatni mind a hagyományos ajtók, mind a tolóajtók előnyeit, hogy könnyedén kiválaszthassa az ön igényeinek és céljainak legmegfelelőbb ajtókat!

Mikor érdemes hagyományos ajtót választani?

A „normál” avagy hagyományos, köríven nyíló ajtók közé különféle célra használt és a legkülönbözőbb anyagokból készült nyílászárók tartoznak. Bejárati ajtók és beltéri ajtók, vagy minimál design szerint készült ajtók, amikből a szalafa.hu-n is széles választékot talál, néhány példa arra, amiről beszélünk.

Hagyományos ajtót akkor érdemes választani, ha fontos a klasszikus kialakítás, vagy sokszor használnak egy átjárót, illetve külső ajtók esetében is a lehető legjobb választás egy köríven nyíló ajtó.

Mikor érdemes tolóajtót választani?

A tolóajtók teljesen más megoldással mozognak és maradnak a helyükön, mint a hagyományos társaik. Jellemzően egy sínen csúsznak, és vagy látható, vagy például gipszkarton falazat mögé rejtve nyílnak ki.

A harmonikaajtók is ide tartoznak, és ahogy a szalafa.hu kínálatában látszik, kétféle kialakításban is kaphatóak: vagy több keskenyebb lapból állnak, amik egymásra hajolnak nyitás közben, vagy egymás mögé csúsznak be.

Tolóajtókat a ritkábban használt helyiségek esetében érdemes választani, vagy akkor, ha egy hagyományos ajtónak nincs elég hely, esetleg túl nagy teret takarna ki, például gardróbok, tárolók, de akár üzlethelyiségek esetében is.

Mérlegelési szempontok a megfelelő ajtó kiválasztásához

Az alábbiakban végigvesszük azokat a szempontokat, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt valamelyik ajtótípus mellett dönt.

Fény és világítás

A világítás témájában manapság mindkét ajtótípus megadhatja azt, amit keres. Régebben a tolóajtók voltak a legjobb választás, hogy minél több természetes fény kerüljön az ingatlan belterébe. Az üvegajtók elterjedése óta azonban lényegében mindegy, melyik ajtótípust választja, mert ugyanazt a hatást érik el.

Biztonság és tartósság

Habár a tolóajtók között is találni biztonsági ajtót (beltéri bankautomatáknál láthatunk sok helyen ilyen automatizált megoldást) jellemzően a hagyományos ajtókat használják kültéri ajtóként, ugyanis a zsanéros felfüggesztés, illetve a zárak kialakítása miatt több biztonsági elem alkalmazható egy köríven nyíló ajtónál.

Helyfoglalás

Helykihasználás terén viszont a tolóajtók a verhetetlen bajnokok: azzal, hogy oldalra nyílnak, a szoba lehető legnagyobb része válik használhatóvá. Ráadásul bizonyos terület alatt egy hagyományos ajtó már kompromisszumokat igényel.

Akadnak olyan irodahelyiségek is, ahol egy tolóajtó alkalmazása azt jelenti, hogy egyel több szék fér el odabent, vagy ugyanannyi szék kényelmesebb távolságban helyezhető el. Beltéri ajtók esetében tehát gyakorta lehet jobb választás a tolóajtó.

Tolóajtó vagy hagyományos ajtó? Verdikt: mindkettő jó választás!

A fentiek alapján bátran kimondhatjuk, hogy mindkét ajtótípus megfelelő lehet szinte minden esetben. Ezért az ajtótípus kiválasztása előtt fontos alaposan átgondolni, mekkora helyre, milyen stílusú ingatlanhoz, milyen célból választ ajtót.Mi több, bátran kombinálhatja is a kettőt, hiszen senki sem írja elő, hogy csak egyféle ajtótípust használhat! Kisebb tereknél jó ötlet tolóajtót vagy harmonikaajtót választani, kiemelt biztonságú átjáróknál viszont inkább megerősített hagyományos ajtót alkalmazzon.