A modern beltéri ajtók háromféle ajtószerkezete

A modern beltéri ajtók háromféle ajtószerkezete

A modern beltéri ajtók felhasználási lehetőségeit egyaránt meghatározza a stílusuk, az alapanyagaik és maga az ajtószerkezet is. Évszázadok tapasztalata vegyült évtizedek technológiai fejlesztéseivel és ennek köszönhetően ma már többféle szerkezetű beltéri ajtó közül választhatunk.

Habár régebben még meghatározó volt az, hogy milyen páratartalmú vagy hőingadozású ingatlanba melyik ajtószerkezetet érdemes választani, manapság már elmondható, hogy olyan felületkezelési eljárások, illetve borítás fajták állnak rendelkezésre, amelyek révén a beltéri ajtók évtizedekig ellenállnak a hétköznapi hatásoknak.

Ennek köszönhetően a minőségi, modern beltéri ajtók hosszú távú, értékálló tárgyak, amelyek ma már többek, mint egyszerű nyílászárók: megfelelően illeszkednek a lakás stílusához, emelik annak értékét és harmonikus összképet teremtenek.

A cikkünk abban segít önnek, hogy megtalálhassa az ízlésének és ingatlanának leginkább megfelelő, modern beltéri ajtót.

A beltéri ajtók háromféle ajtószerkezete

A beltéri ajtók szerepe ugyanakkora a lakberendezés vagy lakásfelújítás során, mint az ablakoké vagy éppen a bútoroké. Nem mindegy tehát, hogy miből készült és milyen stílusban gyártott ajtót választ valaki a szobákhoz.

Ugyanakkor maga az ajtószerkezet is meghatározza, hogy egy beltéri ajtó egyáltalán hova kerülhet – feltételezve, hogy az új beltéri ajtó kiválasztásával valaki évtizedekre le akarja tudni az ajtóvásárlást.

Tömör ajtószerkezet: az örök klasszikus

A legrégebbi, az évszázadok próbáját kiállt típus a tömör ajtószerkezet. Ezt általában a masszivitás, a súlyosság érzete jellemzi akkor is, ha könnyűfából készül, illetve az, hogy a jellegénél fogva az embereknek a biztonság jut az eszébe róla.

Számos fafajta alkalmas arra, hogy tömör szerkezetű beltéri ajtó lehessen belőle: a tölgy, a kőris vagy a fenyő egyaránt kedvelt, elsősorban a felső kategóriás megjelenésük, ellenálló képességük és a hagyományok követése miatt.

Mindez nincs ellentmondásban azzal, hogy modern beltéri ajtók legyenek: a fa megmunkálása és a zsanérok vagy a kilincs anyaga és stílusa teszik modernné. A szalafa.hu kínálatában megtalálható minimál modern tölgy ajtók kiváló példák erre.

A tömör beltéri ajtók egyértelmű előnyei közé tartoznak a zajszűrő tulajdonságuk, a tartósságuk és az esztétikai értékük.

Rétegelt, üreges ajtószerkezet

A modern beltéri ajtók többsége manapság nem tömör fából készül, hanem vékonyabb farétegeket ragasztanak össze és méhsejtes, vagy más, üreges szerkezetre helyezik a lapokat fel. A legfőbb előnyei közé tartozik ennek az ajtótípusnak az ára és a súlya, hiszen mindkettő alacsonyabb, mint a tömör fából készült ajtóknak.

Szintén az előnyeihez sorolható, hogy sokkal ellenállóbb a páratartalom és a hőmérséklet ingadozása okozta vetemedésnek, mivel a szerkezetéből adódóan könnyebben idomul a megváltozó környezeti paraméterekhez.

A réteges ajtószerkezetből többfélét készítenek, attól függően, mennyire fontos a hangszigetelés, mennyire veszik igénybe az ajtót, vagy milyen biztonsági feltételeknek kell megfeleljen.

Kombinált fa ajtószerkezet

A kombinált ajtószerkezetet akkor szokták választani, amikor a hagyományos, tömör faajtók látszatát akarják kelteni, ám kedvezőbb áron, mintha az egész ajtó tölgyből vagy kőrisből készülne. A kialakítása ugyanúgy egészen változatos lehet, akár a színe vagy a felhasznált kiegészítő elemek, mint a kilincs vagy a zsanérok.

Ennél az ajtószerkezetnél jellemzően egy vékonyabb falap alkotja a borítást, méghozzá valamelyik nemesebb fafajtából, míg a belső részét olcsóbb, ám ettől még ugyanolyan ellenálló és tartós fafajta adja.

Milyen szerkezetű ajtót válasszon otthonába vagy irodájába?

A legnehezebb kérdés mindig az, hogy a beltéri ajtók egészen széles választékából melyik típust válassza valaki a lakásába vagy éppen az irodájába.Tény, hogy elsősorban a költségkeret határozza meg, meddig lehet nyújtózkodni, ám létezik hatékony és kevesebb pénzből kihozható megoldás akkor is, ha valaki a klasszikus belső ajtókat kedveli és tölgy vagy más fafajtából készült ajtókat szeretne.