Ipari stílusú belső terek és ajtajaik

Ipari stílusú belső terek és ajtajaik

Vakolatlan, nyers téglafal, hatalmas, osztott ablakok, mesés, nagy belmagasságú terek, ipari fémcsövek, büszkén bemutatva. A városi ipari belső terek iránt még mindig nem csökken az érdeklődés.

De miért is csökkenne? Hiszen számos lehetőség rejlik ebben a trendi, funkcionális, tágas élettérrel kecsegtető, modern otthon stílusban, amely a jobb sorsra érdemes, egyébként karakteres ipari helyiségek újrafelhasználását ünnepli.

Adott a tökéletes, raktár stílusú hely, de nem tudja, hogy hogyan lehetne ezt a hangulatot kialakítani, vagy épp felerősíteni?

Milyen világítást, bútorokat, ajtókat, berendezési tárgyakat és szerelvényeket részesítsen előnyben, hogy maximálisan kihasználhassa az ipari tér adta lehetőségeket?

Esetleg épp építkezik és szeretne ipari hangulatot csempészni álmai otthonának megjelenésébe? Reméljük, hogy praktikus ötleteinkkel segíthetjük álmai megvalósítását.

Milyenek az ipari stílusú terek?

Ezeknek a belső tereknek a kialakítási ötletei tulajdonképpen a meglévő adottságok maximalizálására építenek és a stílus erősítését szolgálják.

Azokra a valaha volt gyárhelyiségekre, raktárakra gondolunk itt elsődlegesen, ahol olyan dolgokat, mint például a tetőszerkezet fém tartóelemei, a csővezetékek vagy a téglafalak nem csak meg lehet őrizni, de ki is lehet hangsúlyozni, ki lehet emelni.

Az ilyen típusú belső tér másik központi témája maga a tér

A régi ipari létesítményeknek a belső terei ugyanis (bár némelyek kisebb, jól hasznosítható zugokkal is rendelkeznek), általában magasak és lélegzetelállítóan tágasak.

A nagy ablakoknak köszönhetően ráadásul (amelyeket eredetileg azért készítettek méretesre, hogy megfelelő mértékű fényt biztosítsanak az ott dolgozók számára munkájuk elvégzéséhez), a hatalmas, összefüggő tér természetes fénnyel árasztható el, ezért külön bontásra általában nincs szükség.

Ezek az ablakok azonban legtöbbször több emeleten ívelnek át, így a tér vízszintes felosztása több tervezést kíván annak érdekében, hogy megtartható legyen az ipari stílus és ugyanakkor a felosztással funkcionális, nagy tereket nyerhessünk.

Olyan tereket, amelyek finom, indusztriális részleteinek kiemelésével nem csak megőrizzük a természetes tulajdonságokat, hanem erősítjük is azokat.

Az átalakításukkor tehát főként azzal kell számolnunk, hogy kevesebb, de alapvetően nagyobb helységek állnak rendelkezésünkre, amikor megálmodjuk azt a majdani életteret, ami magában fogalja nem csak a társalgót, a nappalit, a dolgozót, a hálót, de a fürdőt és mellékhelységeket is.

Ezeket a tereket részben összevonhatjuk, vagy részleges leválasztással, esetleg szinteltolással megkülönböztethetjük, elszeparálhatjuk őket egymástól funkciójuknak megfelelően, ám mindenképpen a stílust megtartva.

Erre pedig mi is lehetne alkalmasabb, mint a nyílászáró tolóajtók egyik speciális típusa, a lengő, felső sínvezetésű pajtaajtó.

Az ipari stílusú terek beltéri ajtói

A Szalafa.hu-n is kapható beltéri ajtók támogathatják egy lakás vagy üzleti ingatlan jól megkomponált, ipari stílusú megjelenését. Az egyensúly megtalálása és megteremtése a belső tér többi részével ennél a stílusnál igen trükkös.

Egyrészt azért, mert a hatalmas térhez mérten kevés ajtóval kell számolnunk (ez a tény pedig még inkább kihangsúlyozza azokat), másrészt mert itt a hagyományos ajtókkal nem érünk célt. Az ipari stílus erősítésére olyan valami kell, ami nem megszokott.

Bár sokan azonnal a fémre gondolnak, mint alapanyagra, ha ipari stílusról van szó, az indusztriálhoz illő ajtók azonban nem csak fémek lehetnek.

A merészebb, bevállalós tervezők bátran nyúlnak a tiszta üvegajtókhoz, a nyers sötét fa, a matt vagy fényes réz és a hideg fehér vagy funky fekete stílusú, retró formatervezésű beltéri ajtókhoz is. A lényeg az, hogy a választott beltéri ajtó végül harmonikusan belesimuljon a térbe és a dizájnba.

Az ideális ajtó kiválasztásakor azonban itt is érdemes először azt átgondolni, hogy üvegezett vagy tele kialakítású ajtót szeretne?

Az üvegezett opció egyértelműen ideális választás a természetes fényt kedvelők számára és indusztriál stílusnál használata még a fürdőszobára is engedélyezett.

Valószínűleg stílus szempontjából a legjobb választás beltéri ajtó esetén az lesz, ami egyszerű, de karakteres, bármilyen anyagú és kialakítású beltéri ajtót is választ végül.A lényeg, hogy a tervezési részleteket kiemelve az eredmény legyen merész, hangulatos, organikus, és mindenekelőtt tökéletesen funkcionális. Csak gondolkodjon nagyban és nagyszerűen, határ a csillagos ég!