Milyen ajtót válasszunk, ha túl nagy a meleg a lakásban, irodában?

Milyen ajtót válasszunk, ha túl nagy a meleg a lakásban, irodában?

Amikor az otthonunk, vagy az irodánk legfontosabb ajtóira gondolunk, gyakran a bejárati ajtó vagy a teraszajtó jut eszünkbe. A világ egyre inkább melegszik, és mind hangsúlyosabbá válik a külső szigetelés, ami egyaránt fontos az energiatakarékosság és a hőszigetelés miatt.

A jól kiválasztott beltéri ajtók jelentős pénzösszeget takaríthatnak meg

Azonban a belső ajtók legalább olyan fontos szerepet játszanak mind a kényelem, mind a stílus szempontjából, mint a belső hőmérséklet esetében! A forróbb nyári (és egyre inkább tavaszi és őszi) hónapokban a megfelelő belső hőmérséklet biztosítása különösen fontos.

A modern beltéri ajtók éppen ebben segítenek amellett, hogy esztétikusak és funkcionálisak. A következőkben pár hasznos tanácsot adunk, miként válasszon beltéri ajtót, hogy ne kelljen többet költenie légkondicionálásra, mint amennyit feltétlen szükséges!

A jól megválasztott beltéri ajtó tökéletesen illeszkedik a tokba

Mielőtt megrendelne egy beltéri ajtót a szalafa.hu-ról az otthoni vagy irodai szobákhoz, fontos, hogy ellenőrizze, hogy az tökéletesen fog-e illeszkedni. A tökéletes méret biztosítása érdekében milliméteres pontosságú méréseket szükséges végeznie a meglévő tokokon.

Amint megérkezik az új ajtó, azt is helyesen kell beépíteni. Ha az ajtó nincs megfelelően beállítva, akkor nem fog tökéletesen záródni és részben deformációhoz, részben pedig nem kívánt hőáramláshoz vezethet, például huzat formájában.

Márpedig a belső, hűtött hőmérséklet fenntartása sokkal több energiát igényel, ha a hideg levegő folyamatosan kiszökik!

A megfelelő beltéri ajtó kellő szigeteléssel rendelkezik

Azok az ajtók a megfelelők, akár klasszikus, akár modern beltéri ajtókról beszélünk, amelyek lehetővé teszik a levegő bizonyos mértékű áramlását. Ha nincs légcsere, akkor napok alatt megjelenik a penész, és kifejezetten egészségtelenné válik a helyiség levegője néhány nap után. A légcsere azonban nem azt jelenti, hogy huzat alakul ki, vagy azt, hogy szabadon kiszökhet a hűtött levegő!

A modern beltéri ajtók kialakítása és gyártása során kellő szigeteléssel optimalizálták a légcsere mértékét, ezért ha csak bizonyos helyiségekben tervezi a légkondicionáló használatát, akkor az ajtócsere segíthet abban, hogy alacsonyan tartsa a költségeket, ugyanis a megfelelő szigetelés segít fenntartani a hőmérsékletet a helyiségben.

A jól kiválasztott modern beltéri ajtók tartósak

Új beltéri ajtók vásárlásakor mindig figyelembe kell vennie a tartóssági tényezőt. Szánjon rá időt annak megállapítására, hogy az ajtó mekkora erőhatásra csapódik be, illetve az milyen hatással van magára az ajtóra illetve a tokjára.

A beltéri ajtókat ugyanis jóval gyakrabban használjuk, mint a külső ajtókat. Ennek ellenére sokan csak a bejárati ajtókba akarnak beruházni, miközben a beltéri használat miatt mind a zsanérok, mind maga az ajtó több és gyakoribb erőhatásnak vannak kitéve

Főként irodaházakban találkozunk azzal a helyzettel, hogy ötször-tízszer annyit használják a beltéri ajtókat, mint magáét az irodaházét. A megfelelő beltéri ajtó kiválasztása az irodák esetében akkor is fontos, amikor adatbiztonságról beszélünk – egy sok milliós technikával teli helyiség vagy a szerverterem ajtaja nem készülhet pozdorjából!

Az ideális beltéri ajtók kiváló anyagokból készülnek

A különböző anyagok eltérően reagálnak a különböző időjárási körülményekre. Amikor nagyobb a hőingadozás, vagy gyakran válta egymást egészen párás és egészen száraz levegő.

Gondoljon bele: ha a légkondicionálás miatt bent száraz a levegő a lakásban vagy irodában, de kintről fülledt, párás levegő érkezik a bejáraton át, amikor jön vagy megy valaki, az megterheli a beltéri ajtókat is. A megfelelő beltéri ajtók ezért olyan anyagokból készülnek, és olyan festékréteg borítja őket, amelyek révén ellenállnak a hőingadozás és túl magas vagy túl alacsony páratartalom okozta károsodásoknak!A megfelelően kiválasztott beltéri ajtók élettartama, a minőségi anyagoknak köszönhetően, gyakorta évekkel hosszabb, mint az olcsóbb, egyszerűbb fajtáké.