Milyen anyagú beltéri ajtót válasszunk?

Milyen anyagú beltéri ajtót válasszunk?

Ma már számtalan anyagösszetétel és dizájn variációs lehetőségből választhat, ha beltéri ajtót szeretne otthonába. Valójában olyan széles a kínálat, hogy az ember csak kapkodja a fejét és a rengeteg beltéri ajtó mintázat, modell és anyag között csak nagyon nehezen találja meg azt, amire valóban szüksége van.

Érthető módon, laikusként nem az az első, ami eszünkbe jut beltéri ajtó választásnál, hogy milyen annak az anyagösszetétele, vagy épp milyen az ajtó lapjának a belső szerkezeti eleme.

Többnyire az ajtó látványa, vagyis stílusa alapján döntünk, nem a különböző műszaki paraméterek a mérvadóak az otthonunk belsőépítészeti elemeinek tervezgetése során. Pedig, ha jól belegondolunk nagyon nem mindegy, hogy az az esztétikus megjelenésű ajtólap, ami mellett döntöttünk, mennyi ideig lesz például fényes és újszerű.

Vajon idővel fog-e vetemedni? Avagy mennyire bírja a párát, vagy épp a száraz levegőt? Az alapanyagok mindezeket a tulajdonságokat meghatározó, fontos szerepet játszanak nemcsak az ajtó minőségében, hanem annak élettartamában is. Válasszon hát a Szalafa.hu beltéri ajtó kínálatából, ahol bizonyosan megtalálja az önnek tetsző ajtót!

Ajtó és ajtó között lehet a különbség leheletnyi, például dizájnbeli-, de lehet igen jelentős élettartambeli eltérés is

A megfelelő ár-érték arány a legfontosabb dolog, amit érdemes szem előtt tartani, amikor végigtekintjük az ajtópiacon jelenleg elérhető, különböző ajtóanyagokat. Vagyis, hogy az az ajtó, aminek az ára túl kedvezményes, nagy valószínűséggel nem lesz egy örök darab, ugyanakkor, ami a legdrágább, még nem biztos, hogy a legpraktikusabb vagy épp a legtartósabb lesz számunkra. Érdemes mérlegre tenni hát, hogy mit is akarunk, vagy épp várunk el jövendőbeli beltéri ajtónktól és arra milyen összeget fordítanánk még pénztárcakímélő mértékben.

Figyelembe véve a fentieket, vessünk egy pillantást a különböző, jelenleg kapható beltéri ajtók kínálatára anyagtípusuk és jellemző tulajdonságaik alapján

Az ajtó anyaga többnyire egy, számunkra sokadrangú vagy épp leginkább ismeretlen, járulékos információként szerepel a kiválasztott ajtó csomagolásának tájékoztató anyagán, tehát nem az az első dolog, amire gondolunk beltéri ajtó vásárláskor, pedig ez az egyik legfontosabb szempont, ami szerint döntenünk kellene.

Tömörfa ajtó: hagyomány és design egyben.

A tömörfa ajtó ideális választás azoknak, akik minden téren szeretik a természetes anyagokat. Fa belső ajtók számos fafajtából készülhetnek. Ezek közül is néhányan a klasszikus keményfa típusokat, míg mások inkább a puhább fenyőféléket választják, amik könnyebben megmunkálhatók és lényegesen olcsóbbak is.

Bár ennek az ajtótípusnak megvannak a kézzel fogható előnyei, ne feledje, hogy készüljön bármilyen fából is, az idő előrehaladtával újra és újra gondozást igényel, foglalkozni kell vele, költeni kell rá, ráadásul a többi ajtóalapanyaghoz viszonyítva egy meglehetősen drágább árkategóriát képvisel.

Szilárd, tömör ajtó: Minden beltéri ajtó típus esetében (CPL, dekor-, vagy furnér) az alap változat tömör kivitelű

A faerezetes CPL beltéri ajtók válogatott laminált falemezből készülnek, amelyek 5 mm vastag bútorlap hordozó felületre kerülnek fel és Melamin akril laminátum bevonatot kapnak. Az ajtó felülete így magas karc- és kopásállósággal rendelkezik, kiváló hő és hangszigetelő tulajdonsága pedig vetekszik a tömörfa ajtóéval, azonban annál lényegesen kedvezőbb áron juthat hozzá.

Üreges kivitelű beltéri ajtó

Az üreges belsejű és a tömör kivitelű ajtó közötti a fő különbség, hogy a kemény, tömör ajtó belsejét farostanyaggal töltik ki, míg az üreges beltéri ajtó általában légkamrás, vagy teljesen üres. Az üreges kivitelű ajtók általános hang és hőszigetelési képességgel rendelkeznek, családi házak beltéri ajtajainak ezáltal ez a legmegfelelőbb választás.

MDF ajtó: Az MDF ajtó újrahasznosított fa rostszálakból épített, megmunkált faipari termék

Az MDF ajtó, ragasztott, farostos szerkezetéből adódóan nagyon tartós, erősen ellenáll a hajlításnak, vetemedésnek és még az ára is kedvező. A préselt, dekorfóliázott bevonatú MDF ajtó ráadásul egyedi formavilággal, valamint széles szín és méretválasztékkal rendelkezik.

Fém és üveg: Az elmúlt néhány évben a fém- és üvegajtók nagyon népszerűvé váltak az élet minden területén

Ha valami olyasmit szeretne, ami stílusosabb, egyszerűbb, ugyanakkor elegánsabb kategóriát képvisel, mint az MDF, ezt választja. Ugyan igen költséges ez az opció, azonban még mindig nem a fém és biztonsági üveg beltéri ajtó a legköltségesebb kivitelű az általunk bemutatottak közül, ugyanis még ez a dizájnos kivitel is olcsóbb, mint a klasszikus, tömör fából készült ajtó.