Gyermekbiztos beltéri ajtók: tippek és megoldások

Gyermekbiztos beltéri ajtók: tippek és megoldások

Amikor egy gyermek érkezik a családba érdemes gyermekbiztossá tenni az otthonát. Ugyan az első hónapokban a csecsemő még csak a fejét fogja emelgetni, forgatni, de ahogyan nő, egyre nagyobb területeket lesz képes meghódítani a lakásból. A fókusz így azokra a területekre kell, hogy essen, amelyeket elérhet, megközelíthet, és amelyek sérülést okozhatnak a még ügyetlen, de annál érdeklődőbb kis felfedező számára.

Többen szinte azonnal akár fejből képesek felsorolni lakásuk azon balesetveszélyes részeit, amelyeket általában a babamagazinok is első helyen emlegetnek, mint veszélyforrást, ilyenek az éles, kiálló sarkok, lépcsők valamint az elektromos csatlakozók és aljzatok. Azonban ide kell sorolnunk az ajtókat is, erre viszont nem mindenki gondol azonnal, csak akkor, ha már megtörtént a baj.

Ugyanis már a kúszó-mászó gyermek kis ujjai is a mozgó ajtólap alá szorulhatnak, vagy épp a csukódó ajtó és a tok közé kerülhetnek, vagyis az ajtó akár súlyosabb sérülést is okozhat a kisgyermek számára. Következzen most pár biztonsági tipp, amellyel elkerülhetők az ezekhez hasonló balesetek.

A leggyakoribb balesetet a becsapódó ajtó okozza

A gépkocsi ajtaja épp úgy lehet veszélyforrás, mint a bolt bejárati ajtaja, vagy épp az otthoni nehéz nagykapu. Így szinte nincs, aki ne ismerné meg élete során azt a fájdalmat, mikor az ujjainkra csapódik egy épp bezáruló ajtó. Ahhoz, hogy egy ilyen baleset bekövetkezzen, ráadásul el sem kell hagynunk az otthonunkat.

Elég egy kis huzat a lakásban és, ha a kisgyermek keze épp az ajtókereten nyugszik ilyenkor, kész is a baj. Ráadásul, ha több gyermek van a családban az ajtó csapódása, becsapása a másik előtt még vicces játéknak is tűnhet mindaddig, amíg valamelyikük meg nem sérül.

Az efféle balesetek kivédésére alkalmasak az ajtó stopperek, amelyek egyféle pufferek a keret és az ajtó lap között, így az ajtó nem tud bezárulni teljesen, vagyis elegendő hely marad arra, hogy a kis ujjacskák az ajtó hirtelen becsapódása esetén is elkerüljék a sérülést.

Második leggyakoribb kézsérülés az ajtó kinyílásakor következik be

Az ajtó nyitásakor a pántok felőli oldal nyílása összezár. A tipegő babák pedig bárhol igyekeznek megkapaszkodni biztos fogódzót keresve. A kettő pedig gyakorta találkozik, ami súlyos sérülésekhez is vezethet.

Egy, az ajtó csuklós oldalára ragasztható, kiválóan illeszkedő, kb.110-120 centiméteres műanyag védőcsíkkal azonban elkerülhető a fájdalmas ujjízület becsípődéses baleset. A védő csík így megakadályozza, hogy az ajtó és az ajtókeret éles széle közzé apró ujjak kerüljenek.

A babák mindenre kíváncsiak, így kinyitnak-becsuknak mindent, ami fogantyúval megmozdítható

A bababiztosan zárható mágneses zárak viszont nem csak, hogy praktikusak, de könnyen telepíthetők is. Bizonyos ajtókon, például a hűtőszekrény, a fagyasztó, a szekrények ajtóin és fiókjain rögzíthetők is a reteszek. Felszerelésükkel így a kisgyermekek nem csak megóvhatók az olyan kéz- és körömsérülésektől, mint amilyeneket például a fiókok saját kézre-ujjra csukása okozhat, de felszerelésükkel a picik az egyéb, a fiókokban, szekrényekben tartott, kisgyermekre nézve veszélyes eszközöktől is hatékonyan és kíméletesen távol tarthatóak.

Az átlátszó ajtóüveg betét láthatatlan, ezáltal kiemelt veszélyforrás a gyerekek számára

Különösen balesetveszélyes az az ajtó, ami nem biztonsági üveggel készült és átlátszó, víztiszta üvegezettsége miatt nem látszik azonnal, hogy be van zárva. Ennek a nem látszó (átlátszó), törékeny akadálynak ugyanis könnyen nekirohanhatnak a játékba merült gyerekek.

Egy jól láthatóan felragasztott ajtómatrica segítségével azonban láthatóvá tehető a veszélyt rejtő üvegfelület. Matricán kívül a beltéri ajtó teljes üveglapjára akár üvegfólia is kerülhet. A felhelyezett fólia ugyanis képes megakadályozni az üveg esetleges szilánkos törésekor a veszélyes üvegszilánkok szétszóródását.

Az ajtókilincs elérése után kitárul a gyerekek előtt a világ, annak minden veszélyével

Minden ellen nekünk sincsenek tippjeink, de a legtöbb otthoni veszélyforrással szemben egy biztonságosan záródó, zárható ajtóval lehet védekezni.

Az a beltéri ajtó, amelynek zárszerkezete nem kilinccsel, hanem ajtógombbal záródik, sokáig képes visszatartani a kisgyerekeket a felügyeletmentes kis kalandozásoktól. A kisgyermekek ugyanis 3-4 éves korukig általában nem rendelkeznek olyan erővel, kézmérettel és ügyességgel, ami az ilyen típusú gombokkal felszerelt ajtók kinyitásához szükséges.A maximális nyugalomhoz érdemes megfontolnia tippjeinket és javaslatainkat, majd válassza ki az önnek leginkább tetsző beltéri ajtót a Szalafa.hu kínálatából! Ezek az otthona esztétikumát, egyedi stílusát nem befolyásoló, hatékony és akár stílusos biztonsági tippek ugyanis egyszerűen, de nagyszerűen teszik lehetővé azt, hogy a gyermekek felfedezhessék az őket körülvevő világot és kielégítsék kíváncsiságukat anélkül, hogy bármi is veszélyeztetné őket otthonukban.